Groeiremmer nadelig voor vruchtbaarheid
nieuws
Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw worden lange jongens en meisjes behandeld met hoge doses geslachtshormonen om de groei te remmen. Deze behandeling zorgt voor het sluiten van groeischijven in de pijpbeenderen.
Vrouwen die hoge doses geslachtshormonen krijgen om hun groei te remmen, hebben op de lange termijn een grote risico op verminderde vruchtbaarheid, toegenomen ongewenste kinderloosheid en versnelde veroudering van de eierstokken. Mogelijk is dit de reden van de verminderde vruchtbaarheid. Dit effect is afhankelijk van de hoeveelheid geslachtshormonen, lagere doses geven minder vruchtbaarheidsstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
De studie besluit dat de voordelen van lengtereductie voor vele meisjes niet zullen opwegen tegen het risico op verminderde vruchtbaarheid en mogelijk vervroegde overgang. Het verder voortzetten van de behandeling van lange meisjes met hoge doses geslachtshormonen wordt dan ook afgeraden als er geen medische noodzaak voor bestaat. Vrouwen die in het verleden met hoge dosis groeiremmer werden behandeld, wordt aangeraden om hun zwangerschap niet te lang uit te stellen vanwege de kans op een versnelde uitputting van de voorraad eicellen. De gynaecoloog zou de eicelvoorraad in kaart kunnen brengen.
Bij mannen lijken vruchtbaarheid en zaadcelkwaliteit niet aangedaan door de groeiremming. De testosteronproductie is echter significant lager bij deze mannen. Aangezien de testosteronproductie verder afneemt met de leeftijd, is het mogelijk dat deze mannen op latere leeftijd toch klachten krijgen van te lage testosteronspiegels en dan testosteronbehandeling nodig hebben. De behandeling van jongens lijkt daarmee veilig, maar een eenmalige controle van de testosteronspiegels rond 50-jarige leeftijd lijkt wenselijk.