Relatie tussen bewerkt rood vlees en hoge bloeddruk
nieuws
Vrouwen die veel bewerkt rood vlees eten lijken een hoger risico te hebben op een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 44.000 Franse vrouwen die gedurende 14 jaar werden opgevolgd.
Bij het begin van het onderzoek werd nagegaan hoeveel bewerkt én onbewerkt rood vlees zij aten. Na 14 jaar hadden ruim 10.000 vrouwen een hoge bloeddruk. Vrouwen die wekelijks 5 keer 50 g bewerkt rood vlees aten, zoals salami, worstjes, bacon en ham, hadden een hoger risico (+17%) hadden op een hoge bloeddruk dan vrouwen die minder dan één keer per week bewerkt vlees aten. Dit was niet het geval wanneer de vrouwen onbewerkt rood vlees aten, bijvoorbeeld varkensvlees en rundvlees zonder toegevoegde kruiden.
Een mogelijke verklaring is dat bewerkt rood vlees vaak veel zout bevat. In onbewerkt vlees zit minder zout. Een hoge zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk.