Borstkanker: goedaardige borstaandoeningen

dossier Voel je een knobbeltje in je borst of heb je pijn? Weet dat de meeste borstaandoeningen ongevaarlijk zijn. We zetten de meest voorkomende op een rij.

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker

Pijn in de borst

Veel vrouwen hebben af en toe pijn in de borsten, al dan niet gepaard met knobbeltjes of gezwellen, zonder dat het om een kwaadaardige aandoening gaat. De medische term voor goedaardige borstpijn is mastopathie. Doorgaans zijn de oorzaken hormonaal:

  • Tijdens de premenstruele fase van de maandelijkse cyclus zwellen de borsten op doordat ze vocht vasthouden. Die zogenaamde stuwing kan ze gevoeliger maken. Tijdens je maandstonden verlies je dat vocht weer, maar daarna herbegint alles van voren af aan.
  • Tijdens de zwangerschap, vooral tijdens het eerste trimester, kunnen borsten heel pijnlijk aanvoelen.
  • Ook de puberteit kan pijn in de borst veroorzaken, zowel bij meisjes als bij jongens.
  • Bij het naderen van de menopauze kunnen vrouwen opnieuw last krijgen van mastopathie.

Mastopathie is geen kanker. Vrouwen met mastopathie kunnen wel, net zoals andere vrouwen, borstkanker ontwikkelen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van borstkanker bij vrouwen?

Cyste op de borst

Getty_borstkanker_pijn_borsten_2022.jpg

© Getty Images

Een cyste is een blaasje, gevuld met vocht dat in de borst achtergebleven is. Ze kunnen klein zijn maar ook zo groot als een ei worden. Meestal groeien ze in de premenstruele fase, om tijdens de maandstonden weer te krimpen. Je kunt ze wat van vorm veranderen door erop te drukken en ze heen en weer bewegen onder de huid. Ze doen de borst knobbelig aanvoelen. Een cyste is niet gevaarlijk, maar wanneer ze erg groot en pijnlijk wordt, kan ze ingeprikt en leeggezogen worden. Na de menopauze blijven cysten meestal voorgoed weg.

Lees ook: Wat is een cyste?

Knobbeltje op de borst

Een beetje klierweefsel kan samen met bindweefsel een beweeglijk goedaardig gezwelletje vormen (fibroadenoom of borstmuis). Het voelt stevig en rubberachtig aan, een echt 'knobbeltje in de borst'. Je kunt het wat bewegen onder de huid. Een fibroadenoom komt vooral voor bij vrouwen jonger dan 35 jaar, soms ook later, maar niet meer na de overgang. Een fibroadenoom is dus hormoongevoelig is. De grootte ervan kan veranderen doorheen de cyclus. Daarnaast kan een fibroadenoom vóór de menstruatie extra gevoelig worden. Tijdens een zwangerschap kan een fibroadenoom onder invloed van de hormonen gaan groeien.

De kans dat een fibroadenoom kwaadaardig wordt, is erg klein. Als je er een ontdekt, ga je wel beter naar je arts. Die kan het laten onderzoeken, en als er dan nog onzekerheid is een punctie laten uitvoeren. Wanneer het pijnlijk is en zeker als het groeit, is het beter om het weg te laten nemen.

Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren

Kleine tumor in een melkgang

Een ongevaarlijke kleine tumor in een melkgang is de belangrijkste oorzaak van afscheiding uit de tepel. Het gezwelletje komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 35 en 55. Het kan gepaard gaan met pijn en je kunt een klein knobbeltje onder de tepel voelen. Het gezwelletje moet uitgesneden en onderzocht worden om er zeker van te zijn dat het niet gevaarlijk is.

Lees ook: Wat zijn de overlevingskansen bij borstkanker?

Phyllodestumor

De phyllodestumor lijkt op een fibroadenoom, daar hadden we het daarnet al over, maar groeit veel sneller. Soms wordt deze in zes maanden tijd twee keer zo groot. De afwijking wordt operatief verwijderd en gecontroleerd, omdat dit soort tumor meestal terugkomt. Een klein percentage hiervan kan kwaadaardig worden.

Lees ook: Is er een link tussen overgewicht en borstkanker?

Mastitis: borstontsteking

Een ontsteking van een borstklier (mastitis) ontstaat meestal tijdens de borstvoedingsperiode doordat een deel van de melk in de borst blijft zitten. Een deel van de borst wordt rood en pijnlijk. Je kunt (hoge) koorts krijgen. Soms ontstaat een met etter gevuld abces.

Lees ook: Borstontsteking (mastitis): symptomen en behandeling

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.bravisoncologiecentrum.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram