- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- mijn verhaalOoglidcorrectie: getuigenis met foto’s voor en na
- dossierLeeftijdsgebonden maculadegeneratie: oogziekte door netvliesslijtage
- dossierSlecht of wazig zicht: zo kan je oogproblemen bij kinderen herkennen
- nieuwsGratis oogtest tijdens Week van het Zien
De 10 meest gestelde vragen over cataractoperaties
- De 10 meest gestelde vragen over cataractoperaties
- 1. Moet ik een operatie laten uitvoeren?
- 2. Is het resultaat van een cataractingreep blijvend?
- 3. Is de ingreep pijnlijk?
- 4. Worden beide ogen gelijktijdig geopereerd?
- 5. Wat wordt bedoeld met cataractoperaties met laser?
- 6. Zal ik na de operatie nog last hebben van mijn oog?
- 7. Kan ik de dag van de ingreep met de auto naar huis?
- 8. Zal ik nog een bril moeten dragen na mijn operatie?
- 9. Wanneer zal ik terug goed kunnen zien?
- 10. Wat moet ik vermijden na de ingreep?
dossier
Wanneer er cataract wordt vastgesteld zal de oogarts heel wat informatie geven en details over een eventuele ingreep bespreken. Wij verzamelden de meest gestelde vragen over deze behandeling.
1. Moet ik een operatie laten uitvoeren?
Cataract geeft typisch symptomen zoals wazig zicht, kleurveranderingen, schaduwbeelden, last van moeilijk zicht in het donker of bij veel zonlicht, ...
De regel is dat cataract geopereerd wordt indien men hinder ondervindt van het zicht. Indien cataract wordt vastgesteld maar de klachten beperkt zijn, nemen artsen vaak een afwachtende houding aan, met een nieuwe controle enkele maanden tot een jaar nadien.
Er zijn echter enkele uitzonderingen:
- Indien je zicht op de schaal minder goed is dan 5/10 ben je niet meer geschikt om met de wagen te rijden. Wil je verder blijven rijden, dan is een ingreep noodzakelijk.
- Indien je lens erg dik wordt en veel plaats inneemt in het oog kan je voorste oogkamer hierdoor vernauwen. Het uitstellen van een ingreep kan de gezondheid van je oog in gevaar brengen. Hiervan zal de oogarts je op de hoogte stellen.
- Indien cataract je bril fors van sterkte doet veranderen over enkele weken tot maanden tijd, mag je dezelfde evolutie verwachten in de nabije toekomst. De aankoop van een nieuwe bril wordt dan ook afgeraden. Meestal is er bij deze wijzigingen ook sprake van uitgesproken cataract, en wordt een behandeling sterk aangeraden.
Indien je twijfelt maar forse hinder ondervindt, of de oogarts raadt je de ingreep aan omwille van beperkt zicht (mogelijk zonder dat je dit zelf ondervindt omwille van het gradueel ontstaan van de lenstroebelingen) laat je de ingreep beter uitvoeren. Zonder een cataractingreep zullen de klachten enkel toenemen en nooit spontaan verbeteren.
2. Is het resultaat van een cataractingreep blijvend?
Cataract kan je maar één keer opereren. Eens de troebele lens vervangen is door een heldere kunstlens zal deze lens je leven lang helder blijven. Gezien de lens in het oogvocht zit, zonder enige bloedvaten in de buurt, bestaat er ook geen kans op afstoting. Wat wel regelmatig voorkomt na enige tijd is nastaar. Nastaar is het troebel worden van het zakje dat rond de kunstlens zit. Deze vertroebeling verstoort opnieuw het zicht maar kan gemakkelijk verholpen worden op de raadpleging door een korte laserbehandeling van één minuut. Nastaar zal ook maar eenmalig optreden na een cataractingreep.
3. Is de ingreep pijnlijk?
4. Worden beide ogen gelijktijdig geopereerd?
5. Wat wordt bedoeld met cataractoperaties met laser?
De femto laser voor cataractingrepen is een techniek waarbij de laser voorafgaand aan de ingreep de insnedes in het oog maakt, de opening in het zakje van de lens, en de lens in stukjes verdeeld. De voordelen van deze techniek zijn de verminderde tijd en aantal instrumenten in het oog en de verbeterde centrage en uitlijning van specifieke implantlenzen. Het is een recente techniek die ontwikkeld werd in de zoektocht naar steeds betere resultaten voor patiënten die brilvrij wensen te zijn door hun cataractingreep. Zowel de manuele als de lasertechniek zijn echter zeer betrouwbaar en de kans op complicaties is bijzonder klein.
6. Zal ik na de operatie nog last hebben van mijn oog?
De dag van de cataractingreep is je oog niet pijnlijk. Je kan wel wat druk ervaren of een licht schurend gevoel. Meer je meer pijn zou hebben, contacteer je best je oogarts.
De dag na de ingreep heeft de overgrote meerderheid van de patiënten geen last meer. De wondjes worden niet gehecht, maar sluiten spontaan. Af en toe zijn er wel eens klachten van een licht schurend gevoel, ten gevolge van de kleine insnedes die in het oog werden gemaakt. Dit houdt meestal enkele dagen aan, heel soms enkele weken.
7. Kan ik de dag van de ingreep met de auto naar huis?
De dag van de ingreep dien je een chauffeur te voorzien. Je hebt wat spierontspannende medicatie toegediend gekregen en een doorzichtig oogschelpje voor het geopereerde oog, wat maakt dat autorijden niet toegelaten is.
8. Zal ik nog een bril moeten dragen na mijn operatie?
Lees ook: Refractieve chirurgie: ooglaser en inplantlenzen
9. Wanneer zal ik terug goed kunnen zien?
Onmiddellijk na de ingreep is het zicht uit het geopereerde oog zo goed als verdwenen, maar dit recupereert snel. De dag van de ingreep varieert het zicht van zeer wazig tot licht wazig, onder andere door de oogzalf. De dag na de ingreep varieert het zicht van wazig (zeker bij uitgesproken cataract) tot kristalhelder.
Gemiddeld duurt de hersteltijd 1-2 dagen, al kan een oog sporadisch ook wat meer tijd nodig hebben om te genezen dan gemiddeld. Na de ingreep volgt er bij multifocale implantlenzen een gewenningsperiode gezien het toch gaat om een nieuwe manier van kijken. Ook hierin zit variatie van enkele dagen tot een half jaar na de ingreep.
10. Wat moet ik vermijden na de ingreep?
Normale activiteiten zijn onmiddellijk toegelaten (lezen, TV kijken, huishouden). Vermijd zware inspanningen en een stofferige omgeving gedurende 5 dagen. Wees voorzichtig met je ogen die nu wat gekwetst zijn en vermijd water en zeep in de ogen (douche) gedurende 5 dagen en draag 2 weken geen make-up. Zwemmen wordt 3 weken afgeraden.