Gerelateerde artikels
Hoe kan je cataract voorkomen?
nieuws
Cataract komt meestal voor op oudere leeftijd als gevolg van een normaal verouderingsproces van het oog. Maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Dan is het meestal een gevolg van een stofwisselingsziekte, een andere oogaandoening, een ongeval of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Cataract bij jonge kinderen is meestal het gevolg van een erfelijke aandoening.
- Meestal gaat het om een normaal verouderingsproces. Met het verouderen neemt de doorlaatbaarheid van het lenskapsel immers af zodat de rest van de lens minder goed van zuurstof en voedingsstoffen voorzien wordt. Het is eigenlijk een proces dat begint de dag dat je geboren wordt: je lens wordt blootgesteld aan UV licht en aan afvalstoffen. Die twee doen ‘disulfide verbindingen’ ontstaan in de lens: dit maakt de lens langzaam wat troebeler en iets geliger. Dit noemen we het klassieke ‘nucleair cataract’
- Cataract is de hoofdoorzaak van slechtziendheid boven de leeftijd van 55 jaar. Boven 75 jaar zou bijna iedereen in meer of mindere mate aan cataract lijden.
- Mensen die diabetes of een nierziekte hebben, hebben een verhoogde kans op cataract, ook op jongere leeftijd. Ook een hoge bloeddruk zou de kans op cataract vergroten.
- Sommige oogziekten, zoals glaucoom, oogontstekingen en oogtrauma's (bv. een scherp voorwerp of een harde klap) verhogen de kans op cataract.
- Ook sommige geneesmiddelen zoals cortisone kunnen bij langdurig gebruik cataract veroorzaken. Of ook puffers met cortisone zoals gebruikt worden door astma-patiënten de kans op cataract verhogen is niet duidelijk. Niet iedereen die cortisone neemt ontwikkelt cataract, dit gebeurt maar bij een kleine groep die hiervoor een genetische aanleg hebben. Het is ook een type cataract dat snel toeneemt: op een paar maanden tijd kan deze vorm het zicht zeer wazig maken.
- Overmatige blootstelling aan UV-licht (zon) verhoogt de kans op cataract. Daarom zien we in Zuiderse landen meer mensen met vroegtijdig ‘ouderdomscataract’.
- Studies hebben aangetoond dat roken het risico op cataractvorming sterk verhoogt. Roken zorgt voor een snellere oxidatie (veroudering) van je lens.
- De laatste tijd verschijnen er nogal wat studies over een mogelijk verband tussen anti-oxydanten (zoals vit. C, E en riboflavine) in de voeding en cataract. Een dieet met weinig groente en fruit zou de kans op cataract verhogen. Of vitamine-supplementen het risico op cataract kunnen verlagen, is evenwel absoluut niet bewezen. Een evenwichtige voeding is belangrijker.
- Dat computerschermen de kans op cataract zouden verhogen klopt niet. Computerschermen geven relatief veel blauw licht, maar niet het schadelijke UV licht.
- Cataract kan aangeboren zijn. Mogelijke oorzaken zijn een infectie van de moeder (bijv. rode hond of toxoplasmose) of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijv. steroïden) tijdens de zwangerschap.
Lees ook: Hoe herken je cataract of staar?
Hoe cataract voorkomen?
Er zijn een aantal risicofactoren die je kan vermijden:
- De ogen beschermen tegen de zon door een zonnebril te dragen. Kijk zeker na dat je zonnebril een voldoende hoge UV index (bij voorkeur 3 of 4) heeft.
- Stoppen met roken.
- Gezond eten, met veel groente en fruit.
- Verwondingen aan het oog vermijden, door bijvoorbeeld tijdens het sporten aangepaste bescherming te dragen.
- Bij diabetes: de suikerspiegel in het bloed goed controleren en opvolgen. Bij een type 1 diabetes zal de endocrinoloog ook jaarlijkse controles bij de oogarts aanraden.
Bronnen:
bron: Dr Steven Renier