Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

In dit artikel
Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

dossier Beschermen zonnebrandcrèmes en -sprays van vorige zomer onze huid nog voldoende? In principe kunnen zonnecrèmes langer meegaan dan een jaar na opening, al zijn daar voorwaarden aan verbonden. Onderzoek suggereert enkele gevaren van ‘verjaarde’ crèmes, maar daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. 

Lees ook: Wat doet zonlicht met je huid?

Houdbaarheidsdatum zonnecrème

123-zonnecreme-06-17.jpg
Op de verpakking van cosmetica staat geen vervaldatum zoals bij voedingsproducten, maar een 'periode na opening' (PNO). Voor zonnecrème is die periode 12 maanden, aangeduid op de verpakking als 12M. Dat wil echter niet per se zeggen dat het product na een jaar niet meer gebruikt kan worden, het verliest na een jaar enkel zijn optimale rendement. Na die 12 maanden vermindert de werking van de UV-filters, die beschermen tegen de schadelijke zonnestraling, maar dat proces gaat traag. Volgens dermatologen kan een zonnecrème ongeveer twee jaar meegaan na opening, daarna gooi je ze in ieder geval best wel weg.

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Tips om zonnecrème te bewaren

Om ze lang bruikbaar te houden, moet je de zonnecrèmes wel goed bewaren, op een koele en donkere plaats. Leg de flesjes en tubes altijd uit de zon, indien nodig bijvoorbeeld in een handdoek gewikkeld of in je koeltas. Temperatuurschommelingen tasten de UV-filters namelijk aan, net als lichtschommelingen. Zorg er ook voor dat de tube goed sluit: hoe minder zuurstof erin geraakt, hoe beter. Een spray is daarvoor erg handig, ook omdat de crème dan amper in contact komt met bacteriën van buitenaf, die de werking eveneens kunnen aantasten. 

Letten op geur, kleur en textuur

Het valt niet altijd met het blote oog vast te stellen of een zonnecrème nog voldoende werkt of niet, maar er zijn wel bepaalde belangrijke aanwijzingen. Als de crème een slechte geur of een rare kleur heeft, gebruik je ze beter niet meer. Hetzelfde geldt als het product een vreemde textuur heeft en moeilijk aan te brengen is. 

Lees ook: Waarom verbrandt je huid in de zon?

Hormoonverstoorders in crèmes

Recent onderzoek van Franse en Amerikaanse wetenschappers, die 17 verschillende zonnecrèmes hebben geanalyseerd, wijst wel op een mogelijke gevaar van verjaarde zonnecrème. Dat eventuele risico houdt verband met de stof benzofenon, die specifiek voorkomt in zonnecrèmes met de zonnefilter octocryleen. Benzofenon heeft een slechte reputatie, omdat er vermoedens zijn dat de stof kankerverwekkend en een hormoonverstoorder is, vermoedens waar echter geen hard bewijs voor bestaat.


Wat de studie aantoont, is dat verjaarde crèmes met octocryleen een iets hogere concentratie benzofenon bevatten. Hoewel er geen onmiddellijk gezondheidsrisico is, kun je helemaal op veilig spelen door tubes zonnecrème een jaar na opening in de vuilbak te kieperen en er nieuwe aan te schaffen.

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

Bronnen:
https://radio2.be
https://www.goedgevoel.be
https://www.vrt.be
https://www.rodekruis.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram