De invloed van schoenen op onze gezondheid: stijlvol en klachtvrij

omoda3.jpg

nieuws De meeste vrouwen kunnen er geen genoeg van krijgen: prachtige sneakers, laarzen, stiletto´s en slippers. Ze zijn te vinden in alle soorten, maten, stijlen en vormen. Schoenen dragen niet alleen bij aan onze uitstraling en modieuze outfits. Ze zijn daarbij erg belangrijk voor een goede gezondheid. Maar welke effecten en voordelen kan het juiste schoeisel op onze gezondheid hebben? En waarop moet je bij het kopen van schoenen letten? Daarover lees je in dit artikel meer.

Klachten voorkomen in plaats van genezen: de juiste schoenmaat
Ook al zijn ze vaak zo mooi: wanneer schoenen niet passen is het raadzaam om verder te kijken. Het lijkt wellicht onschuldig, een paar schoenen die net niet passen. Maar wanneer de schoenmaat niet goed afgestemd is, kunnen zelfs de meest comfortabele schoenen klachten veroorzaken. Denk hierbij aan: lage rug- en heupklachten, maar ook aan hielspoor, teenklachten, eelt, likdoorns, plat-, spreid- of doorgezakte voeten. De juiste schoenmaat vinden is dus geen overbodige luxe. Bij het passen van schoenen kun je letten op de volgende punten:

Vraag om advies bij een professionele schoenenzaak zoals bijvoorbeeld Omoda en laat je voeten opmeten. 
Let er tijdens het passen op dat de schoen goed aansluit op de hiel. Slipt jouw hiel bij elke stap omhoog? Dan is de schoen te groot. Te grote schoenen kunnen eventueel worden verholpen met dikke sokken of extra inlegzolen. 
Ga na of de schoen zich nog uitloopt en zorg ervoor dat de schoen genoeg steun biedt en nauwsluitend is. Bedenk hierbij: wanneer de schoen zich uitloopt, wordt deze nog ruimer.
Ook de ruimte bij je tenen is belangrijk: ze zouden zich moeiteloos moeten kunnen bewegen. Je moet echter ook niet te ver naar voren schieten in je schoenen. De vuistregel hierbij is: maximaal één centimeter (het liefst minder) ruimte tussen je grote teen en de punt van de schoen. 

Het wordt daarnaast aangeraden door artsen en fysiotherapeuten om vaak te wisselen van schoenen en tussendoor ook op blote voeten te lopen. Ook hiermee voorkom je de vorming van klachten. 

Comfortabel op hoge hakken
Vele vrouwen zijn fan van schoenen met een hoge hak. Ze zijn niet alleen erg modieus, maar maken ook nog onze benen optisch langer. De hakschoenen zijn wellicht niet altijd even comfortabel, maar dit betekent niet dat we ze gedag moeten zeggen. Het dragen van de juiste hakken heeft zelfs voordelen: experts zeggen dat bij het lopen op hakken gelijktijdig bil- en beenspieren worden getraind. Daarnaast is het dragen van hoge hakken goed voor onze houding en lopen we automatisch met een rechte rug. Wie kiest voor het kopen van een paar pumps, stiletto´s of andere schoenen met hak heeft het volgende in acht te nemen:

Let op de juiste schoenmaat.
Kies eventueel voor inlegzolen met antislip, deze zorgen voor een betere grip.
Voor wie op hakken leert lopen: start met dikkere en lagere hakken die meer stevigheid en grip bieden. Begin niet direct met hoge en dunne stiletto´s om verzwikkingen te voorkomen. 
Kies voor schoenen van een goede kwaliteit, met voldoende grip, een goed voetbed, steun en vakmanschap. Laat je dus niet verleiden door (goedkope) schoenen die er leuk uit zien, maar geen kwaliteit met zich meebrengen.

Verzorg je voeten
Terwijl goed verzorgde voeten lang gezond blijven, kunnen voetziekten snel optreden door onvoldoende verzorging en verkeerde schoenen. We belasten onze voeten elke dag: niet alleen bij elke stap die wij nemen dragen ze ons gewicht, ook zorgen ze voor de juiste demping en balans. Des te meer reden om onze voeten extra aandacht te geven. Een echte aanrader is bijvoorbeeld een voetreflexzonemassage. Deze methode uit de Chinese geneeskunde zorgt voor een betere houding en zorgt voor een stimulans van de zogenaamde reflexzones. Deze massagetherapie, ook wel bekend als reflexologie, kan verschillende genezingsprocessen in het lichaam positief beïnvloeden. 

Net als onze handen hebben ook voeten vele zweetklieren. Het dragen van schoenen van synthetisch materiaal zorgt voor een warm, vochtig klimaat dat een ideale voedingsbron is voor schimmels en huidziekten. Hygiëne is dan ook een onmisbaar onderdeel van de voetverzorging om transpiratie en voetschimmel te voorkomen. Neem regelmatig een voetbad van 10 tot 15 minuten en zorg voor schone en verzorgde voeten. Omdat vocht schimmelgroei bevordert, is het belangrijk dat na het wassen de ruimtes tussen de tenen zorgvuldig worden afgedroogd. Wissel op warme dagen ook eens vaker van schoenen. Maak bezwete schoenen na gebruik zorgvuldig schoon en laat ze regelmatig ventileren. Ook natuurlijke kousen en sokken van katoen en wol, zorgen voor ventilatie en helpen zweetvoeten tegen te gaan. Vervang deze regelmatig en was ze op hoge temperaturen uit. 

In samenwerking met Omoda

Foto: © G-Stock Studio / Shutterstock




Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram