Verhoogd risico op depressie bij kinderen met depressieve ouder
nieuws
Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Dat de verhoogde kans er is, bleek al uit eerder onderzoek. Maar hoe groot de kans is, en welke kenmerken het hoogste risico voorspellen, was nog niet eerder in Nederland op deze schaal onderzocht. Bij dit onderzoek werden 523 jongeren van 13 tot en 25 jaar met een ouder die in het verleden is behandeld voor een depressie of angststoornis gevolgd.
De kans dat een jongere op 20-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis ontwikkelt bedraagt 38 procent is. Op 35-jarige leeftijd is dat zelfs 65 procent.
Drie groepen hebben een extra hoog risico op het ontwikkelen van een deze psychische klachten: meisjes en jonge vrouwen, kinderen met een ouder bij wie depressie of angst voor het twintigste levensjaar is ontstaan en kinderen die zijn opgegroeid in een gezin waarin beide ouders een depressie hebben of angstig zijn.
Het onderzoek pleit voor preventie bij deze groep jonge mensen. Eenmaal ontwikkeld, is het risico op herhaling of terugval namelijk erg groot. Via de ouder die zelf wordt behandeld vanwege psychische problemen zijn deze kinderen relatief gemakkelijk te identificeren.
Aandacht voor kinderen en ouderschap zou een standaard onderdeel moeten zijn van de dagelijkse behandelpraktijk binnen de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien kan een goed functionerende gezinsomgeving het risico op het ontwikkelen van problemen juist verminderen.