Diabetische dermopathie: wat zijn suikerplekken?

In dit artikel
Diabetische dermopathie: wat zijn suikerplekken?

dossier

Suikerplekken noemt men in medische termen ‘diabetische dermopathie’. Het zijn ovale rode plekken van een halve tot één centimeter die vooral op de scheenbenen zitten. De plekken komen vaker voor bij mensen boven de 50 jaar en bij mensen die al langer diabetes hebben.

Lees ook: Hoe herken je diabetes?

Oorzaak

Diabetes kan veranderingen in kleine bloedvaten veroorzaken en deze veranderingen kunnen leiden tot huidproblemen zoals diabetische dermopathie.

De exacte oorzaak van de plekken is echter onbekend. Onderzoekers hebben wel verschillende theorieën. Zo zou er thermische schade zijn rond de plekken, zou er tragere wondgenezing zijn als gevolg van verminderde doorbloeding in het gebied en zenuwdegeneratie.

Er is ook een mogelijk verband tussen diabetische dermopathie en andere complicaties van diabetes. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mensen met diabetische dermopathie een aanzienlijk grotere kans hebben op oog-, zenuw- of nierschade dan mensen zonder deze aandoening. 

Lees ook: Diabetes: bloed prikken binnenkort niet meer nodig

Symptomen

Getty_suikerplekken_diabetes_2023.jpg

© Getty Images

Diabetische dermopathie verschijnt spontaan op de scheenbenen, meestal op beide benen. De plekken zijn aanvankelijk lichtroze, bruin of paars en voelen een beetje schilferig aan. Ze kunnen licht ingedeukt lijken.
Na verloop van tijd worden de vlekken bruin en rond of ovaal. Ze zijn meestal minder dan één centimeter in diameter, maar kunnen tot 2,5 cm groot worden. Ze kunnen eruitzien als ouderdomsvlekken, vooral als ze in clusters voorkomen.

In zeldzame gevallen kan diabetische dermopathie ook op andere plaatsen op het lichaam verschijnen, zoals hoger op de dijen of op de onderarmen of zijkanten van de voeten.

De aandoening zelf is ongevaarlijk en veroorzaakt geen bijkomende symptomen of pijn. Huidplekken die branden, tintelen of jeuken zijn dus een teken van een andere huidaandoening.

Lees ook: Ouderdomsvlekken of levervlekken (Lentigo)

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor diabetische dermopathie. Omdat de plekken zelf onschadelijk en asymptomatisch zijn, is behandeling niet nodig. De aandoening gaat meestal vanzelf over, maar de genezingstijd per persoon kan verschillen.
De belangrijkste maatregel die je kan nemen, is het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. Dit zal niet alleen helpen om diabetische huidaandoeningen onder controle te houden, het zal ook andere complicaties van diabetes helpen voorkomen.
Als je de suikerplekken ontsierend vindt, kan je ze eventueel bedekken met make-up. Zijn de huidplekken droog of schilferig, dan kan vochtinbrengende crème helpen om de symptomen te verlichten en te voorkomen dat de plekken zich uitbreiden.
Uit onderzoek blijkt ook dat het aanbrengen van lotions met ingrediënten zoals collageen of glycerine de veranderingen in de huidtint minder zichtbaar kunnen maken. 

Lees ook: Wat doet een collageensupplement voor onze huid?

Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram