Langdurig zitten leidt tot verhoogd risico diabetes type 2

nieuws Elk extra uur dat mensen op een dag zitten kan leiden tot een verhoogd risico van 22 procent op diabetes type 2. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht naar de verbanden tussen de totale omvang en patronen van zittend gedrag en diabetes type 2. De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia.

De onderzoekers volgden 2.497 proefpersonen (gemiddelde leeftijd zestig jaar, 52 procent mannen). Zij droegen acht opeenvolgende dagen 24 uur per dag een bewegingssensor op het bovenbeen. Met die meetgegevens werd de dagelijkse hoeveelheid zittende tijd, het dagelijkse aantal onderbrekingen van het zittende gedrag, lange zittende periodes (=dertig min) en de gemiddelde duur van de zittende periodes berekend. Om de diabetesstatus te bepalen, ondergingen de deelnemers een glucosetolerantietest, en werd bloed afgenomen voor een cholesterolbepaling. Voorts werden bloeddruk en heupomtrek gemeten.

Verhoogd risico
Bijna de helft van de deelnemers had een verminderde suikerstofwisseling (15,5 procent) of diabetes type 2 (28,6 procent). Deelnemers met diabetes type 2 brachten de meeste tijd zittend door. Zij zaten gemiddeld per dag 26 minuten langer dan gezonde deelnemers. Deelnemers met een normaal suikergehalte in het bloed brachten gemiddeld 9,28 uur per dag zittend door, mensen met een gestoorde glucosetolerantietest gemiddeld 9,38 uur en diegenen met diabetes gemiddeld 9,71 uur. Het verhoogde risico op diabetes per extra uur zittende tijd was 22 procent, het risico op metabool syndroom (hoge bloeddruk, overgewicht, te hoge cholesterol en te hoog suikergehalte in het bloed) nam toe met 38%.

Er zijn geen belangrijke verbanden gevonden tussen het aantal onderbrekingen van het zittende gedrag, het aantal lange zittende periodes of de gemiddelde duur van deze periodes en diabetesstatus.
Volgens de onderzoekers toont de studie dat zittend gedrag een aanzienlijke rol kan spelen bij de ontwikkeling en preventie van diabetes type 2, onafhankelijk van intensief bewegen. Daarnaast moeten diabetespreventieprogramma's meer nadruk leggen op het verminderen van het aantal uren zitten.
De onderzoekers benadrukken wel dat meer onderzoek nodig is bij mensen met diabetes type 2 om de resultaten te bevestigen. De onderzoekers hielden zo veel mogelijk rekening met beïnvloedende factoren, maar dat neemt niet weg dat nog andere factoren, bijvoorbeeld erfelijke aanleg, kunnen meespelen in het ontstaan van type 2 diabetes.

Bron:
http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/langdurig-zitten-leidt-tot-verhoogd-risico-diabetes-type-2
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-015-3861-8


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram