Gerelateerde artikels
Mag u alcohol drinken als u diabetes hebt?
nieuws
Matig alcoholgebruik is toegestaan als u diabetes hebt, al zijn er wel een paar aandachtspunten.
• Kies bij voorkeur een drank met een laag alcohol- en suikergehalte (droge sherry, rode wijn, droge witte wijn,...). Drankjes waarin veel alcohol en weinig koolhydraten zitten (zoals sterke drank), laten de bloedglucosewaarde snel en diep dalen, vooral als u weinig of niets hebt gegeten.
• Alcohol in alcoholische dranken levert veel energie (1 g alcohol = 7 kcal). Van veel en/of regelmatig gebruik van alcoholische dranken kunt u dus dikker worden. Wie moet vermageren, drinkt het best zo weinig mogelijk alcohol.
• Als u alcohol drinkt hebt u meer kans op een hypo. Alcohol komt via uw maag en dunne darm in uw bloed terecht. Via de bloedbaan wordt alcohol naar uw lever vervoerd, daar wordt het afgebroken. Als de lever druk is met het verwerken van alcohol wordt er geen glucose vrijgegeven uit de voorraad opgeslagen glucose die in de lever ligt. Een lage bloedsuiker wordt dan niet meer door uw lichaam zelf opgevangen. U kunt dan na vier tot zes uren een hypo krijgen. Dit risico op hypoglycemie kan tot 12 uur na de alcoholinname aanhouden, afhankelijk van de hoeveelheid en de soort alcohol.
• Controleer uw bloedsuiker regelmatig. Ook in de uren ná alcoholgebruik kan de bloedsuiker dalen. Voordat u het bed in duikt is het dus belangrijk om uw suiker te controleren en te eten, ook als de bloedsuikerwaarde op dat moment goed is.
• Indien u insuline spuit, moet u misschien uw insulinedosis aanpassen. Ook het tijdstip van spuiten is misschien anders omdat u later naar bed gaat. Bespreek het met uw arts.
• Drink nooit op een lege maag. Om laattijdige hypo's te vermijden drinkt u alcohol het best alleen bij een maaltijd. Door te eten bij en na alcoholgebruik kunt u een hypo voorkomen. Uw lichaam is door de alcohol immers niet in staat om een te lage bloedsuiker zelf op te vangen. Voor het slapen gaan dus eerst nog een boterham of iets dergelijks. Eet bij voorkeur traagwerkende koolhydraten. (toastje, chips, zout koekje,...).
• Als u alcohol hebt gedronken, heeft glucagon geen enkel effect bij een hevige hypo. Alleen een glucose-infuus in ziekenhuis of ambulance kan helpen.
• Alcoholische dranken bevatten naast alcohol ook vaak suikers (denk maar aan de vele likeuren, zoete aperitieven, sommige bieren, enz.). Hierdoor veroorzaken deze specifieke dranken een snelle bloedsuikerstijging, die niet samenvalt met de bloedsuikerdaling van de aanwezige alcohol. Deze dranken zijn dus af te raden.
• Gebruikt u medicijnen voor uw bloedsuiker? Sommige (bijv. Daonil) gaan niet goed samen met alcohol. Raadpleeg de bijsluiter.
• Als u dronken bent reageert u anders dan normaal. Ook verandert uw beoordelingsvermogen. Dat is voor niemand handig, maar het kan gevaarlijk zijn als u diabetes hebt. U voelt bijvoorbeeld een hypo niet goed of vergeet uw avondinsuline te spuiten of uw bloedsuiker te controleren.
• Laat anderen weten dat u diabetes hebt, zodat zij u zeker kunnen waarschuwen indien u zelf de hyposignalen niet meer opmerkt en zij in geval van een hypo kunnen handelen.
• Als u gaat dansen, eet u het best extra koolhydraten om een daling van het suikergehalte in het bloed (hypoglykemie) te voorkomen. Misschien moet u uw insulinedosis aanpassen. Bespreek dit vooraf met uw arts.
• 'Alcoholvrij' bier bevat duidelijk minder alcohol dan gewoon bier, maar is meestal niet volledig alcoholvrij. Wel bevatten de meeste een vrij hoog koolhydraatgehalte. Deze bieren mogen dus zeker niet vrij gebruikt worden in het dieet en moeten meegerekend worden in de hoeveelheid koolhydraten die mogen worden ingenomen, evenals in de totale hoeveelheid calorieën die moeten instaan om een normaal lichaamsgewicht te verkrijgen of te behouden.
• Zoals bij iedereen, maar bij mensen met diabetes in het bijzonder, worden alcoholische dranken best matig gebruikt: maximum 1 (voor de vrouw) à 2 (voor de man) drankjes per dag. En niet elke dag.
Bronnen