- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- nieuwsDeze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
- nieuwsOntdek zelf de impact van ‘Een Week Gezonder’
- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
Nieuwe behandeling voor type1-diabetes
nieuws
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe behandeling ontdekt om recent vastgestelde type 1-diabetespatiënten te behandelen en mogelijk de aandoening bij kinderen te helpen voorkomen. Een korte behandeling gedurende 6 maanden met een CD3-antistof zou de ziekte in een vroeg stadium doeltreffend behandelen. Vooral bij de jongere patiënten bleek het middel voor een betere glucosecontrole te zorgen en een lagere insulinebehoefte.
De onderzoekers volgden vier jaar lang een groep type 1-diabetespatiënten (12 tot 39 jaar), die kort na hun diagnose gedurende zes dagen een antistof (ChAglyCD3) kregen toegediend. Na achttien maanden bleek dat de behandeling met het CD3-antilichaam de verdere vernietiging van insulineproducerende betacellen tegenging, en dus ook verder verlies van de eigen insulineproductie. Het beschermende effect kan vier jaar aanhouden, vooral bij de jongere patiënten (jonger dan 26). Deze groep moest niet alleen minder insuline spuiten, maar behield ook een betere glucosecontrole dan leeftijdsgenoten behandeld met een niet-actieve controlestof.
De vaststelling dat het CD3-antilichaam het ziekteproces sterker onderdrukt bij jongere patiënten, wordt toegeschreven aan het feit dat zij bij diagnose een acutere fase van de aandoening doormaken dan oudere patiënten. Aangezien de vernietiging van betacellen grotendeels gebeurt nog voor het type 1-diabetes zich klinisch manifesteert, zou de nieuwe therapie het ontstaan van de aandoening zelfs mogelijk kunnen helpen voorkomen.