Telecoaching bij diabetes type 2 leidt tot betere behandelingsresultaten

Fotolia_telefoon-18-15.jpg

nieuws Telefonische coaching bij mensen met diabetes type 2 heeft een positieve impact op belangrijke risicofactoren als de bloedsuikerwaarden, het cholesterolgehalte en het gewicht. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in samenwerking met de KU Leuven en de UGent. Op basis van hun ervaringen met het telecoachingprogramma ‘COACH’ pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen ervoor om de rol van de coach ook bij andere chronische ziektes te testen en te werken aan de integratie van dit concept in de eerstelijnszorg.

In België lijden meer dan 600.000 mensen aan diabetes type 2. Verschillende studies wezen al uit dat patiënten-educatie één van de doeltreffendste methodes is om deze chronische ziekte onder controle te houden. Om de efficiëntie en toegankelijkheid van de zorg voor chronisch zieken te verhogen, is telefonische coaching door paramedici een interessante optie. Daarom hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen het telecoachingprogramma ‘COACH’ uitgetest. En met positieve resultaten!

Hoe werkt het COACH-programma?
Het COACH-programma is het eerste evidence- based educatieprogramma ter ondersteuning van diabetici in België. Het helpt hen bij het bereiken en behouden van hun behandelingsdoelen door advies gebaseerd op medische richtlijnen. Concreet gaat het om 5 telefonische sessies van 30 minuten om de 4 à 5 weken. Daarbij moedigt een diabetes-educator de patiënt in begrijpelijke taal aan om zijn streefwaarden te bereiken rond bloeddruk, bloedglucose, gewichtsverlies, … Hij spreekt met de patiënt concrete actiepunten af, in overleg met de huisarts.

574 personen met diabetes type 2 hebben deelgenomen aan deze eerste Belgische klinische studie om te peilen naar de meerwaarde van dit programma. Zij werden onderverdeeld in 2 groepen: één groep nam deel aan het COACH-programma en de andere diende als controlegroep.

Positieve resultaten
Uit deze studie bleek dat het programma wel degelijk haar vruchten afwerpt. De telecoachinggroep scoorde significant beter dan de controlegroep op vlak van bloedsuikerwaarden, Body Mass Index en totale cholesterol. Het aantal patiënten die hun behandelingsdoelen bereikten, steeg in de telecoachinggroep met 8,5%, tegenover een daling met 1,6% bij de controlegroep. ?Bovendien toonde een enquête aan dat maar liefst 97,5% van de deelnemers uit de telecoachinggroep tevreden waren over het programma. Daarnaast gaf 92,1% ook aan dat ze de telefoon een geschikt medium vonden om te communiceren met hun coach.

Betere ondersteuning van chronisch zieken
Het is belangrijk dat chronisch zieken al vanaf de diagnose voldoende steun krijgen bij het beheer van hun ziekte. Naar aanleiding van deze klinische studie rond het COACH-programma stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen alvast voor om de rol van de coach ook bij andere chronische ziektes te testen en te werken aan de integratie van dit concept in de eerstelijnszorg.

bron: www.mloz.be

Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram