Veranderingen zorgtraject diabetes

123-diab-glucometer-05-18.jpg

nieuws

Vanaf 1 mei worden een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd binnen het zorgtraject diabetes type 2 en de opvolging van een patiënt met diabetes type 2/voortraject.

Meer flexibiliteit voor diabeteseducatie
Iemand die een zorgtrajectcontract heeft ondertekend en een goedkeuring heeft gekregen, heeft nog steeds recht op educatie:  5 sessies/jaar en éénmalig 5 bijkomende sessies in het eerste kalenderjaar. Ook wie overschakelt van de diabetesconventie of al educatie gekregen heeft van een referentieverpleegkundige, heeft er recht op.
De sessies kunnen zowel bij de patiënt thuis als in de praktijk gegeven worden op voorwaarde dat één van de eerste 5 sessies bij de patiënt thuis gegeven wordt. Soms zijn groepseducaties mogelijk.

In 2018 kan de huisarts nog educatieverstrekkingen voorschrijven volgens de oude regelgeving (opstart-, opvolg- en extra educatie). Deze educatieverstrekkingen volgens de oude regelgeving kunnen tot ten laatste 31/12/2018 gegeven worden.

Toegang tot zelfzorgmateriaal strikter
Het recht op zelfzorgmateriaal (1 glucosemeter/3 jaar en 150 strips/6 maanden) geldt enkel nog voor wie een behandeling met insuline of een incretinemimeticum start of heeft.

Wat verandert er in het voortraject?
Vanaf 1 mei 2018 krijgt een patiënt toegang tot extra terugbetaalde verstrekkingen educatie. In totaal komen bijna 130.000 patiënten in aanmerking. 

Welke voorwaarden?
Voorwaarde is dat u in het zorgsysteem “Opvolging van een patiënt met diabetes type 2/voortraject” wordt opgevolgd
behoort tot een doelgroep die beantwoordt aan de volgende criteria: 
- leeftijd 15-69 jaar
- en cardiovasculair risicofactor gedefinieerd als: BMI = 30
- en/of arteriële hypertensie (hoge bloeddruk)
een voorschrift van de huisarts heeft

Over welke educatie gaat het ?
Patiënten hebben recht op max. 4 sessies educatie. Dit kan zowel gegeven worden door diabeteseducatoren (verpleegkundige-diabeteseducator, diëtist-diabeteseducator, podoloog-diabeteseducator of kinesitherapeut-diabeteseducator), diëtisten, apothekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten.

Wie kan welke educatie geven?
diabeteseducatoren: individueel of in groep
diëtisten: individueel of in groep
apothekers: individueel of in groep
verpleegkundigen: alleen individuele educatie thuis bij de patiënt
kinesitherapeuten: alleen educatie in groep


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram