Wereld diabetesdag : het boek: leven met diabetes type2

boeken-interviews

Diabetes Liga vzw, de belangenvereniging voor mensen met diabetes en hun omgeving, maakt zich zorgen over het toenemend aantal mensen met diabetes in België. Momenteel hebben 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. 

• Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto- immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. 

• In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Ongeveer een derde van de mensen weten niet dat ze diabetes type 2 hebben.

Risicofactoren zijn:
• overgewicht (vooral te dikke buik), 
• te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, 
• diabetes in de familie 
• een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden (bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes). 

Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. Tijdige opsporing en een juiste behandeling kunnen ernstige complicaties, zoals blindheid en amputaties, uitstellen of voorkomen. Met het boek ‘Leven met diabetes type 2’ voorziet de Diabetes Liga in een grote behoefte aan dagelijkse ondersteuning en begeleiding.

Juiste begeleiding 
Ondanks de uitstekende zorg en de overvloed aan informatie over diabetes in ons land weten veel mensen nog steeds niet hoe ernstig de complicaties van diabetes type 2 zijn en hoe ze die kunnen voorkomen of tenminste beperken, zegt Prof. Dr. Christophe De Block, voorzitter van de Diabetes Liga.  “De aandoening verloopt sluimerend en door het uitblijven van symptomen in de beginfase wordt diabetes vaak te laat ontdekt. Het lichaam heeft dan door de te hoge bloedsuikerwaarden al enorme schade opgelopen. Daarom moeten mensen die de diagnose van diabetes type 2 hebben gekregen, vanaf dag 1 de juiste begeleiding krijgen.”

Voor het leveren van goede zorg, moeten verschillende medische disciplines binnen die zorg goed op elkaar zijn afgestemd. Dat vergt heel wat organisatie waarbij de patiënt maximaal betrokken moet worden. "Er zijn al goede stappen gezet, maar we moeten als maatschappij nog een flink tandje bijsteken. Wetende dat de basis van de behandeling voor 95% bestaat uit dagelijkse zelfzorg en een gezonde leefstijl moeten we mensen met diabetes type2 zo snel mogelijk op weg helpen. Naast wetenschappelijke en medische informatie biedt het boek daarom ook nuttige wegwijzers en praktische tips om diabetes dagelijks aan te pakken. Dat is de enige manier om de langetermijngevolgen van de aandoening in te perken.”

Zorgkosten tot 3 maal hoger bij ernstige complicaties
De zorgkosten die gepaard gaan met diabetes verdrievoudigen als er bovenop de diabetes nog extra verwikkelingen ontstaan, vult De Block aan. “We staan voor een enorme maatschappelijke uitdaging, want steeds meer mensen worden met diabetes geconfronteerd. En hoe meer verwikkelingen er bovenop diabetes komen, hoe minder de kwaliteit van leven en hoe duurder de behandeling. Daarnaast worden de complicaties bij diabetes nog vaak onderschat. Diabetes is nog steeds een grote veroorzaker van hart- en vaatziekten, ernstige oogaandoeningen, voetproblemen en aantasting van de nieren. De behandeling van die complicaties doen het kostenplaatje enorm stijgen. Ingrijpen in een vroeg stadium, vermijdt die extra kosten.”
Het boek ‘Leven met diabetes type 2’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram