WHO pleit voor taks op gesuikerde dranken
nieuws
In een nieuw rapport pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervoor om suikerhoudende dranken extra te belasten. Een taks waardoor de nettoverkoopprijs met minstens 20 % wordt verhoogd, zou leiden tot een daling van de consumptie en tot een vermindering van het risico op overgewicht en obesitas, diabetes type 2 en tandbederf, zegt de WHO.
Vrije suikers
Door minder suikerhoudende dranken te consumeren, krijgen we minder ‘vrije suikers’ en calorieën binnen. Vrije suikers zijn monosaccharosen (zoals glucose en fructose) en disacchariden (zoals sucrose of tafelsuiker) die aan voedsel en dranken worden toegevoegd en suikers die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld fruitsappen, siropen en honing.
De consumptie van vrije suikers, waaronder suikerhoudende dranken, is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde toename van het aantal mensen met obesitas en diabetes, aldus het rapport. In 2014 was meer dan 1 op de 3 volwassenen wereldwijd te zwaar. Het aantal mensen met obesitas verdubbelde tussen 1980 en 2014. Momenteel zijn 11 % mannen en 15 % vrouwen obees.
Naar schatting leden in 2015 zo’n 42 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan overgewicht of obesitas (in 2000 waren dat er nog 31 miljoen). Ook het aantal mensen met diabetes stijgt: van 108 miljoen in 1980 naar 422 miljoen in 2014. In 2012 eiste de ziekte direct 1,5 miljoen levens.
Niet nodig
Qua voedingswaarde hebben mensen geen vrije suiker nodig in hun dieet, zegt de WHO. Als mensen toch vrije suikers consumeren, dan adviseert de WHO de inname onder de tien procent van hun totale energiebehoefte te houden en onder de vijf procent voor aanvullende gezondheidsvoordelen. Dit betekent maximaal 250 ml suikerhoudende drank per dag.
Volgens de WHO is ook het extra belasten van voedsel rijk aan verzadigde vetten en zout de moeite waard. Ook hiervoor zou gelden dat mensen door stijgende prijzen minder consumeren.
Subsidie
Tegelijk pleit de WHO ervoor om gezond voedsel zoals fruit en groente te subsidiëren waardoor de prijs met 10 tot 30 procent daalt. Dat zou ertoe leiden dat mensen meer groente en fruit consumeren.
U kunt het volledige rapport “Fiscal policies for Diet and Prevention of Noncommunicable Diseases (NCDs)” hier downloaden
http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/fiscal-policies-diet-prevention/en/