Microdosing: psychedelische drugs voor therapeutisch gebruik

In dit artikel
Microdosing: psychedelische drugs voor therapeutisch gebruik

dossier

Microdosing – of het innemen van een zeer lage dosis psychedelische drugs – zit in de lift. Gebruikers willen zo hun gemoed, focus en creativiteit verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek naar microdosing loopt nog maar enkele jaren. Daardoor is er nog veel onduidelijkheid over zaken als veilige dosering en risico’s op lange termijn.

Lees ook: Welke soorten drugs zijn er en wat is het effect?

Wat is microdosing?

Getty_paddo_microdosing_2024.jpg

© Getty Images

Microdosing is het herhaald gebruik, om de twee à drie dagen, van zeer kleine hoeveelheden psychedelica zoals paddo's of lsd. Op die manier ervaren gebruikers niet de psychedelische effecten (het 'trippen'), maar ze doen het om productiever of creatiever te zijn.
Strikt genomen verwijst microdosing enkel naar het nemen van psychedelische drugs zoals lsd, paddo’s en 2CB. Sommige mensen gebruiken de term microdosing echter ook bij andere drugs, zoals ketamine en MDMA.

Lees ook: De effecten en bijwerkingen van ketamine als partydrug

Hoe werkt microdosing?

Bij microdosing neem je een precieze hoeveelheid van een psychedelische drug in. Zo kan je de werking van sommige hersengebieden beïnvloeden. Bepaalde neurotransmitters worden geactiveerd zonder dat ze je waarneming compleet veranderen, je hersenen verdoven of extreme emoties veroorzaken.
Gebruikers van microdosing baseren zich veelal op een schema. Zo beperken ze mogelijke risico’s. Een schema bestaat uit dagen waarop je gebruikt en dagen waarop je niet gebruikt. De positieve effecten zouden hierdoor duidelijk zichtbaar moeten zijn. Ook voorkom je dat tolerantie optreedt, waarbij je lichaam gewend raakt aan bepaalde stoffen.

Lees ook: Welke effecten heeft cannabisgebruik tijdens tienerjaren op lange termijn?

Effecten microdosing

Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar psychedelica om de mogelijke effecten beter te begrijpen. Mogelijke positieve effecten die men ziet, kunnen ook te wijten zijn aan het placebo-effect. Deze voordelen zijn onder meer:

  • Verbeterde concentratie
  • Verbeterde slaap
  • Positiever humeur
  • Meer creativiteit
  • Toegenomen probleemoplossend vermogen
  • Meer mentale en lichamelijke energie

Ook zijn er sociale en psychologische effecten gemeld, zoals een verbeterde emotionele connectie met mensen, zich minder zorgen maken, minder depressieve klachten en minder gevoelens van onrust.

Lees ook: Hoe herken je een verslavingsgevoelige persoonlijkheid?

Gevaar van microdosing

Het gevaar van microdosing bestaat er vooral in dat men psychische aandoeningen verergert. Mensen die bijvoorbeeld kampen met depressie en zelf gaan microdoseren, kunnen meer klachten ervaren.
Microdosing kan volgens een Amerikaans onderzoek ook leiden tot een gevaarlijke hartklepaandoening. Het onderzoek richtte zich op microdoseren met lsd of MDMA. Andere risico’s van microdosing op lange termijn en mogelijke interacies met medicijnen zijn nog niet voldoende in kaart gebracht. 
Ook het feit dat veel microdosing drugs illegaal zijn, is een nadeel. 

Lees ook: Alcoholverslaving bekampen met andere drug?

Bronnen:
https://www.afkickkliniekwijzer.nl
https://www.health.harvard.edu

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram