Dagelijks ei verhoogt kans op diabetes
nieuws
Mensen die zeven of meer eieren per week eten hebben een sterk verhoogde kans op diabetes type 2. Bij mannen verhoogt de kans met 58%, bij vrouwen zelfs met 77% in vergelijking met mannen en vrouwen die geen eieren consumeren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Harvard University gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.
De onderzoekers stelden een rechtstreeks verband tussen het aantal eieren en het risico op diabetes (in vergelijking met nooit eieren).
- minder dan 1 ei per week: diabetesrisico + 9% bij mannen, + 6% bij vrouwen
- 1 ei per week: + 9% voor mannen, - 3% bij vrouwen
- 2-4 eieren: + 18% mannen, + 19% vrouwen
- 5-6 eieren: + 46% mannen, 18% vrouwen
- 7 of meer eieren: 58% mannen, 77% vrouwen.
Een mogelijke verklaring is de hoeveelheid cholesterol en verzadigd vet in eieren.