Gerelateerde artikels
Hangry zijn: prikkelbaar worden als je honger hebt
In dit artikel
Hangry zijn: prikkelbaar worden als je honger hebt
dossier
‘Hangry’ is een samentrekking van de woorden ‘hungry’ en ‘anger’. Het betekent dus dat je knorrig bent, omdat je honger hebt. Behalve dat dit vervelend is voor jezelf, is het voor je omgeving ook niet altijd aangenaam. Hangry personen kunnen namelijk bijzonder prikkelbaar zijn. Naast de psychosociale factoren die ongetwijfeld meespelen, gaan er ook enkele biologische mechanismen schuil achter dat hangry gevoel.
Tekort aan glucose
Als je lichaam al even zonder voedingsstoffen zit, is dat voor de meeste organen en weefsels geen probleem. Maar voor de hersenen ligt het anders. Zij zijn grotendeels afhankelijk van glucose om goed te kunnen werken, meer bepaald om je goed te kunnen concentreren en je emoties te reguleren.
Als er een tekort aan glucose is in onze hersenen, ervaren we dat als levensbedreigend. Hierdoor raakt het lichaam enigszins in paniek en stijgt de hoeveelheid stresshormonen: adrenaline en cortisol die geproduceerd worden in de bijnieren. Ook maken we meer groeihormoon aan in de hypofyse en glucagon in de pancreas. Verder neemt de hoeveelheid neuropeptide Y neemt toe, een natuurlijke chemische stof in de hersenen die bijdraagt tot impulsieve reacties en agressie, typisch gedrag voor hongerige personen.
Onze 'hanger' kan dan een vicieus effect teweegbrengen, want de hersenen hebben brandstof in de vorm van glucose nodig om onze emoties te reguleren. En laat woede laat nu net een van de moeilijkst te reguleren emoties zijn. Als de hersenen zonder brandstof zitten, wordt het moeilijk om je woede te beheersen. Daarom zijn hongerige mensen vaak chagrijnig.
Een kwestie van genen
Het hangry gevoel zou wel eens een erfenis van onze voorouders kunnen zijn volgens wetenschappers. In tijden van schaarste vroeger hadden de personen die agressief werden, een overlevingsvoordeel. Door dit gedrag zorgden ze namelijk dat ze genoeg te eten hadden, terwijl personen die anderen lieten eten, mogelijks zelf omkwamen van de honger. De genen van hen die overleefden, werden waarschijnlijk aan ons doorgegeven, ongeacht of we nu een tekort of een overvloed aan eten hebben.
Voorkomen dat je hangry wordt
Ben je iemand die er wel eens last van heeft? Luister dan goed naar de signalen van je lichaam. Als je begrijpt wat er aan de hand is, kan je rustiger blijven en de situatie beter aanpakken.
Wees bovendien voorbereid en hou altijd enkele snacks bij de hand. Je kiest het best voor een uitgebalanceerde snack met complexe koolhydraten en eiwitten die je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, bijvoorbeeld een paar crackers met wat hummus, een banaan met pindakaas of yoghurt met fruit en noten.
Verder is het raadzaam om je maaltijden goed te plannen, zodat je symptomen kan voorkomen. Je doet er ten slotte goed aan om niet te overdrijven met cafeïne. Cafeïne kan de symptomen van hangriness verergeren.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist