- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierInspanningsastma: welke sporten kiezen?
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossier‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?
- dossierWat is een bloemkooloor en kan je er iets aan doen?
Fietshelm redt mensenlevens
nieuws
Recent pleitten een aantal onderzoekers van de multidisciplinaire Leuven Bicycle Helmet Research Group (KU Leuven) in De Standaard ervoor om fietshelmen verplicht te maken voor kinderen.
De achterliggende redenering is dat het dragen van een fietshelm voor volwassenen neerkomt op het beschermen van onszelf zonder dat wij de vrijheid of veiligheid van anderen hinderen. Wij kunnen daar autonoom over beslissen. Kinderen kunnen dat niet. In de lagere school is de helm nog hip en volgen de kinderen met plezier het voorbeeld van hun leeftijdsgenoten, de juf en de meester (en ook ouders hebben een voorbeeldfunctie). Vanaf de middelbare school sneuvelt de helm onverbiddelijk onder sociale druk van de medeleerlingen wegens niet cool.
Fietshelm beschermt
Als een fietser na een ongeval medische hulp zoekt, is dit vaak – tot meer dan 60 procent volgens studies – vanwege een letsel aan het hoofd. Als een fietser na een ongeval overlijdt, is een hersenletsel de directe oorzaak van het overlijden in 69 tot 93 procent van de gevallen. Jonge kinderen spannen de kroon, mede omdat ze minder behendig zijn met de fiets en in het verkeer. Sommige studies geven fietsongevallen aan als de nummer 1 oorzaak van hersentrauma bij kinderen.
De fietshelm beschermt echt en effectief. Ze verwijzen daarvoor naar een Cochrane-studie die aantoont dat de fietshelm het risico op hersenletsels voor alle leeftijden met 63 tot 88 procent vermindert, en significante bescherming biedt bij zowel aanrijdingen met gemotoriseerde voertuigen als bij fietsongevallen waarbij geen ander voertuig betrokken is.
Dat wordt bevestigd door een nieuwe studie aan de universiteit van Arizona, waarbij ruim 6.000 personen met een hersenletsel na een fietsongeval werden onderzocht. Een kwart daarvan droeg een fietshelm. Uit de studie blijkt dat fietsers die een helm droegen 52 % minder kans op een ernstig hersenletsel en 44 % minder kans op overlijden hadden dan fietsers die geen helm droegen. Ze hadden ook 31 % minder kans op breuken in het aangezicht, vooral dan rond de ogen.
Vermindert fietshelm gebruik van de fiets?
Bekijken we de wetenschappelijke studies over de invloed van helmplicht-wetgeving op het gebruik van de fiets als vervoermiddel bij de bevolking in het algemeen, dan zijn de resultaten conflicterend. Dat is een van de redenen waarom fietsersorganisaties zoals de Belgische en Nederlandse Fietsersbond tegen een verplichte fietshelm zijn. http://www.fietsersbond.be/fietshelm http://www.fietsersbond.nl/de-feiten/verkeer-en-veiligheid/fietshelmen#.V8mph4WHu-s
Bij kinderen zou een fietshelm het gebruik van de fiets echter niet afremmen, zo zeggen de onderzoekers van de KULeuven. In twee studies uit respectievelijk Alberta (Canada) en Valencia (Spanje) bleek dat het gebruik van de fiets door kinderen én adolescenten helemaal niet afnam bij het instellen van helmplicht.