Over hersenletsel na ongeval: Over-Hoop
boeken-interviews
Getuigenissen uit gezinnen, commentaren van hulpverleners...
Een verkeersongeval is een plotse, ingrijpende gebeurtenis, met een grote emotionele impact en vaak met blijvende gevolgen.
Wat gebeurt er niet allemaal als een kind slachtoffer wordt van een verkeersongeval, en daar een blijvend hersenletsel aan overhoudt? We nemen een kijkje in een aantal gezinnen om te ontdekken welke de gevolgen van zo een zwaar ongeval zijn: op het vlak van het medische verhaal, de psychologische nasleep, de revalidatie, de fysieke beperkingen, de vriendschappen en de onderlinge relaties, de school, het werk, en dat voor de verschillende leden van het gezin. Het zijn telkens verhalen over het voortdurend bijstellen van verwachtingen.
Tijdens dit lange proces worden slachtoffers en gezinnen ook geconfronteerd met een hele reeks hulpverleners. De auteur vroeg een aantal van hen naar commentaren op de getuigenissen uit de gezinnen.
Het resultaat is een boek dat het hart van de lezer raakt en dat tegelijk een gids is voor mensen in gelijkaardige situaties. Een waardige opvolger van De stille epidemie.
Commentaren
Lieve Stappers, afgevaardigd bestuurder van ZEBRA: "Dit boek wijst, soms op een rauwe, vaak op een ontroerende manier, op de zware tol van verkeersongevallen. Al zijn zulke gebeurtenissen maatschappelijk 'gewoon', in het leven van slachtoffers zijn ze bijzonder ingrijpend. Voor hulpverleners en beleidsmensen biedt het een unieke kans om even stil te staan bij deze verhalen."
Peter Adriaenssens, Kinder- en Jeugdpsychiater Universitaire Ziekenhuizen Leuven: "Dit boek laat zich lezen in twee richtingen. Je komt binnen langs de kant van het slachtoffer, aan de uitgang staan de experten je te woord. De combinatie is het bijzondere, de volgorde is de juiste. Te vaak lees je enkel het woord van de hulpverlener. Sabine Cocquyt geeft taal aan het gekwetste, en lukt daar op een andere manier in dan vele boeken met getuigenissen. De reden is dat ze als ervaringsdeskundige schrijft vanuit haar buikgevoel. En dat weet ze over te brengen. Je leeft mee met de vraag of Heleen de oude of de nieuwe wordt. Je weet welke richting het uitgaat, en toch lees je met de hoop dat het ineens zoals in een sprookje bijzonder gelukkig zal aflopen. Dat is het merkwaardige wat dit boek met je doet: je raakt in dezelfde positie als deze verkeersslachtoffers. De lezer doorloopt met hen de fasen van angst, ontgoocheling, woede en ook dromen. Ik raad het boek ook bijzonder aan voor de vele studenten die zich op een dag willen inzetten voor zorg voor patiënten. Ze vinden hier de kennis over revalidatie en het verhaal van mensen die de theorie een gezicht geven, en er op wijzen dat de werkelijkheid nog altijd net iets ingewikkelder is. Sabine Cocquyt heeft met dit boek opnieuw een schakel toegevoegd aan de keten van aandacht en zorg voor verkeersslachtoffers. Het verdient de aandacht van iedereen!"
Marc Justaert, Voorzitter Christelijke Mutualiteit (CM): Een fijngevoelig geschreven boek. Een hart onder de riem voor de ouders, de broers en zussen van jonge verkeersslachtoffers met een ernstig hersenletsel. Maar tegelijkertijd een boek met rake aanbevelingen voor artsen, verpleegkundigen, politici, verkeersdeskundigen en verzekeringsmaatschappijen??
Auteur
Sabine Cocquyt (°1955) studeerde Germaanse filologie. Recent zette ze haar activiteit als lerares op een laag pitje om als lichaamstherapeute te werken. Haar eerste boek De stille epidemie. Leven na een verkeersongeval (2000) zette de problematiek van jonge verkeersslachtoffers duidelijk in de verf. Als ervaringsdeskundige geeft zij sedertdien heel wat lezingen over dit onderwerp.
Uitgebreidere bio: www.epo.be.
Praktische info
Over-hoop - Jongeren met een hersenletsel na een verkeersongeval - Sabine Cocquyt - Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen, 2006 - in samenwerking met ZEBRA, Leuven - Isbn 90 6445 425 6 - Nur 470 - Paperback 12,5 x 20 cm - 272 pagina's - 18,50 euro - Verschijnt 26 oktober 2006
Distributie in Nederland: Centraal Boekhuis BV Culemborg & Scholtens Sittard
Vertegenwoordiging in Nederland: Hans Bellingwout, tel/fax: 0162 42 17 44, e-mail: jsbellingwout@hetnet.nl.