Hoe gelukkig je bent, hangt af van wat je eet
nieuws
Er is een verband tussen wat je eet en je gemoedstoestand. Dat blijkt uit het online ‘Food Mood’-onderzoek van de universiteit van Binghamton in New York , verschenen in het vakblad Nutritional Neuroscience.
De Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat het humeur van jongvolwassenen (18-29 jaar) een boost krijgt na het eten van rood vlees en gevogelte. De vorsers stellen immers dat vlees componenten bevat die de aanmaak van dopamine, het zogenaamde gelukshormoon, bevorderen. Toch is dat geen slecht nieuws voor vegetariërs. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen leidt tot hetzelfde effect, zo blijkt uit de wereldwijde studie.
“Jongvolwassenen die minder dan driemaal per week vlees aten (rood of wit) en minder dan drie keer per week sportten, hadden een aanzienlijk minder goede mentale gezondheid dan zij die het wel deden”, zegt mede-onderzoekster Lina Begdache aan The New York Post.
Meer antioxidanten, minder koffie
Voor 30-plussers gelden andere aanbevelingen. “Door veroudering neemt de vorming van vrije radicalen (oxidanten) toe, waardoor onze behoefte aan antioxidanten alleen maar toeneemt. Vrije radicalen veroorzaken immers verstoringen in de hersenen, wat het risico op mentale stress vergroot.
Wil je extra sterk staan op mentaal vlak? Dan raden de wetenschappers aan om op te passen met koffie en koolhydraten. “Ons vermogen om stress te reguleren vermindert met de jaren. Als we voedsel eten dat de stressreactie activeert, neemt de kans op mentale stress toe.”