Gerelateerde artikels
Is het gezond om je buik in te trekken?
dossier
Een platte buik is een schoonheidsideaal dat vele mensen nastreven. Voor velen is het dan ook een missie om de hele dag door hun buik in te trekken en buikspieren aan te spannen. Hoewel dat misschien onschuldig lijkt, kan deze gewoonte op lange termijn schadelijke gevolgen hebben. Naast de mogelijke invloed op de bekkenbodemspieren die betrokken zijn bij lichaamshouding, urineren, stoelgang en seks, kan het non-stop intrekken van je buik ook je ademhalingspatroon veranderen.
Lees ook: Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?
Je buik intrekken: de negatieve gevolgen
Wie zijn buik intrekt, activeert zijn bovenste buikspieren en houdt ze lange tijd in een samengetrokken toestand. Als die spieren worden getraind om altijd geactiveerd te zijn, kan dat invloed hebben op de hele buikkern, inclusief de bekkenbodemspieren.
Schuine buikspieren die continu worden samengetrokken, kunnen kracht naar beneden uitoefenen op de bekkenbodemspieren en er mogelijk voor zorgen dat het bekkenbodem overbelast raakt. Dat kan leiden tot incontinentie en bekkenbodemverzakking. Ook kan je dwarse buikspier overbelast geraken, waardoor je na verloop van tijd flexibiliteit verliest in de bekkenbodemspieren.
De effecten beperken zich niet enkel tot het bekkenbodem. Door voortdurend je buik in te trekken, wordt het ook moeilijker om diep adem te halen. Als je oppervlakkig ademt, trekken de bloedvaten door je hele lichaam zich samen. Het gevolg: minder zuurstoftoevoer naar de hersenen waardoor je duizelig wordt en een gespannen gevoel in de spieren en hoofdpijn ervaart.
Je kan ook pijn en stijfheid voelen in je onderrug en heupen. Verkrampte spieren reageren minder goed, wat betekent dat het vermogen van je lichaam vermindert om schokken op te vangen bij activiteiten zoals hardlopen. Hardlopers met te hard opgespannen buikspieren zullen daardoor sneller blessures oplopen.
Lees ook: “Vervang ‘bekkeninstabiliteit’ door ‘bekkenpijn en lage rugpijn’”
Strategieën om je spieren te hertrainen
Op lange termijn is je buik intrekken dus niet gezond. Het is pijnlijk en disfunctioneel voor je hele systeem. Dit betekent niet dat je nooit meer je buikspieren mag opspannen. Wel is het belangrijk om te begrijpen dat ze deel uitmaken van een functioneel geheel, en bedoeld zijn om symbiotisch samen te werken. Ze moeten op de juiste manier worden gebruikt voor de juiste functie. Maar leren om je spieren te ontspannen, is niet zo gemakkelijk, vooral niet als je al jarenlang je buik intrekt.
Volgens deskundigen is het echter mogelijk om je spieren te hertrainen door een combinatie van mentale en fysieke strategieën:
- Een belangrijke eerste stap is herkennen dat je je buikspieren opspant, als dat niet nodig is. Hoewel je die spieren zou moeten opspannen als je een halter optilt, moet je dat niet doen als je aan de kassa staat aan te schuiven. Bewustwording is het halve werk.
- Let ook op symptomen die te maken hebben met het bekkenbodem, zoals een abnormale blaas- en darmfunctie of pijnlijke seks. Andere tekenen kunnen meer zichtbaar zijn: door het consequent intrekken van je buik kan een uitstulping van de onderbuik of ribbenkast te zien zijn.
- Om je spieren te hertrainen, raden experten aan om bewust te ontspannen en je buik te laten hangen. Ook kan je proberen om de buikademhaling toe te passen of een buikmassage uit te voeren. Door de combinatie van inademing en beweging kan je lichaam leren om de rompspieren op een andere manier te gebruiken, zodat je niet langer alleen op je buikspieren vertrouwt. Voor extra hulp, of als je symptomen opmerkt van een bekkenbodemdisfunctie, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een professional.
- Sommige mensen trekken hun buik in, omdat het idee van strakkere buikspieren bijdraagt aan hun eigenwaarde. Hoe je lichaam eruitziet, speelt namelijk een grote rol voor je zelfbeeld. Het is dus ook belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist