Stoppen met Ozempic: wat zijn de gevolgen?

dossier

Middelen als Ozempic, Wegovy en Saxenda blijven populair bij mensen die willen afvallen. Toch lijken velen er ook mee te stoppen na een tijdje, vaak omwille van vervelende bijwerkingen of omdat de medicijnen moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar wat gebeurt er met je gewicht als je gebruik van het medicijn staakt?

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Wat gebeurt er als je stopt met Ozempic of Saxenda?

Getty_ozempic_weegschaal_2024.jpg

© Getty Images

De werkzame stof in het diabetesmedicijn Ozempic is semaglutide, in het obesitasmedicijn Saxenda is dat liraglutide. Beide stoffen stimuleren het niveau van het hormoon glucagonachtige peptide 1 (GLP-1) in je lichaam. Dit hormoon stimuleert de afgifte van insuline. GLP-1-medicijnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en vertragen de maaglediging, waardoor mensen langer een vol gevoel hebben.

Wanneer iemand een Ozempic-achtig medicijn neemt, kan hij minder eten zonder dat het lichaam in de hongermodus terechtkomt. Van zodra de persoon stopt met het innemen van het medicijn, zal zijn lichaam het calorietekort zien als een teken van ondervoeding en zal het proberen het gewicht weer aan te vullen. Dit kan betekenen dat de eetlust van de persoon terugkeert en dat de stofwisseling weer afneemt.

Alle gedragingen die de persoon ervaarde voordat hij het medicijn nam, of het nu onverzadigbare eetlust of een hoge bloedsuikerspiegel is, zullen waarschijnlijk terugkeren. Een studie uit Kopenhagen toont aan dat de meeste mensen die stoppen met Saxenda, na één jaar weer net zo veel wegen als toen ze begonnen met de medicatie.

Lees ook: Kan je in België Ozempic kopen zonder voorschrift?

Lees ook: Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen

Hoe kan je het gewichtsverlies behouden?

Volgens de Kopenhaagse onderzoekers kan je wel degelijk iets doen om het gewichtsverlies (gedeeltelijk) te behouden: bewegen.
De studie werkte met vier groepen: groep één kreeg gedurende een jaar Saxenda. Groep twee kreeg Saxenda en work-outs. Groep drie voerde enkel work-outs uit. Groep vier was een placebogroep. “Wie alleen Saxenda gebruikte, verloor vetmassa en spieren”, zegt professor endocrinologie Roman Vangoitsenhoven (UZ Leuven). “Van zodra die groep stopte met Saxenda, kwamen de deelnemers weer vetten bij. Voor hen was het ook heel moeilijk om weer spieren op te bouwen.”

“Wanneer groep twee stopte met Saxenda maar bleef sporten, ervaarden de personen ook gewichtstoename. Maar helemaal niet zo veel als zij die enkel Saxenda gebruikten”, aldus de professor.

Lees ook: Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?

Lees ook: Na Ozempic: diabetesmedicijn Mounjaro geeft nog meer gewichtsverlies

Hoe vaak sporten om gewichtsverlies te behouden?

Al door drie keer per week een half uurtje matig te bewegen kan je de verloren kilo’s eraf houden. Wat matig bewegen precies inhoudt, hangt af van de conditie van een persoon. Het komt erop neer dat je drie keer per week flink moet zweten.
De meeste sporten lenen zich hiertoe: cardiosporten zoals hardlopen zijn heel goed, maar ook intervaltraining of krachttraining hebben een positief effect op je gezondheid en je gewicht.

Ook op je voeding letten blijft belangrijk. Voldoende eiwitten innemen is daar een belangrijk onderdeel van. Tijdens het nemen van Ozempic of Saxenda heb je minder calorieën gegeten. Dat vertaalt zich doorgaans als minder koolhydraten, vetten én eiwitten. Maar voldoende eiwitten eten, is nodig om spiermassa te behouden. Zowel tijdens het gebruik van Ozempic of Saxenda als nadien.

Lees ook: Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic?

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram