Gerelateerde artikels
Japanse soep
recepten
Heb je na al die chocolade-eitjes van het voorbije Paasweekend behoefte aan een verfrissend, gezond en licht gerecht?
Dan is deze Japanse soep precies wat je nodig hebt.
De soep wordt bereid met dashi. Dat is een Japanse bouillon - gemaakt op basis van zeewier en gedroogde en gefermenteerde tonijn - met een typische umamismaak. Dashi is kant-en-klaar te koop in de meeste natuurwinkels.
De groentekeuze kan je naar eigen voorkeur invullen.
Ingrediënten voor 2 liter
dashipoeder voor 2 l water1 el (olijf)olie om te bakken
200 g shiitake
1/2 puntpaprika
1/2 koolrabi
1 bloemkoolroos
1 el bottarga (optioneel) of 1 el vissaus
4 el sojasaus
1 blokje gember
1 el gedroogde wakame
een paar takjes bieslook
chilipeper en een snufje zout
Bereiding
- Verwijder de voetjes van de shiitake en snijd de koolrabi, puntpaprika en bloemkool in kleine blokjes of reepjes.
- Bak de groente in de olie en voeg daarna de dashibouillon (opgelost in quasi 2 l water) toe.
- Laat opkoken tot de groente net gaar is en voeg dan de wakame, bottarga (of visssaus) en geraspte gember toe.
- Kruid de soep naar smaak met peper en zout en werk af met bieslooksnippers en eventueel nog wat limoensap.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist