- dossierWat kan je het best eten als je griep hebt?
- dossierGembershot: voordelen en hoe zelf maken?
- dossierSymptomen van hoofd-halskanker: pijn, zwelling, slikproblemen
- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierIntermittent living: kortstondige stress voor meer energie
Onderzoek relatie voeding en kanker vaak slecht
nieuws
Van veel voeding wordt beweerd dat het de kans op kanker verhoogt. Amerikaanse wetenschappers trekken in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition veel van dat onderzoek echter in twijfel: vaak zijn de effecten veel kleiner dan wordt beweerd.
De onderzoekers selecteerden 50 ingrediënten uit een kookboek en zochten in de wetenschappelijke literatuur naar recente studies over de relatie met kanker. Het ging onder meer om diverse vis- en vleessoorten, groenten, zuivelproducten, brood, suiker, thee, en diverse kruiden.
Naar 40 van de 50 voedingsmiddelen bleek zulk onderzoek te zijn gedaan.
In 191 van de 264 studies (72 %) werd een verband tussen een specifiek ingrediënt en kanker vastgesteld: in 88 van de 191 studies nam het risico af, in 103 gevallen toe. Voor sommige produkten zoals uien, wortelen en thee, was er vrijwel unamiteit dat ze het kankerrisico verminderen, terwijl andere produkten zoals spek en suiker, vrijwel unaniem als kankerverhogend werden beschreven. Vele andere produkten werden in het ene onderzoek wel, in het andere niet als positief of negatief bestempeld. Volgens de onderzoekers was er in driekwart daarvan echter slechts zwak of geen bewijs.
In de 36 bestudeerde meta-analyses, waarbij een reeks van onderzoeken opnieuw beoordeeld werd, werd veel minder vaak de conclusie getrokken dat er een verband was tussen het ingrediënt en het risico op kanker. 4 Meta-analyses wezen op een groter risico op kanker, 9 meta-analyses op een kleiner risico.
Volgens de onderzoekers heeft het weinig zin om het kankerrisico van individuele produkten in kaart te brengen, en de ‘slechte’ produkten dan weg te laten uit de voeding en veel meer van de ‘goede’ produkten te gaan eten. Wel belangrijk is om algemene voedingsregels te hanteren waarvoor wel solide bewijzen bestaan, zoals bijvoorbeeld meer groenten en fruit eten.