Te veel pesticiden op bospaddestoelen

123-gedr-bospaddest-170-11.jpg

nieuws Gedroogde bospaddenstoelen bevatten vaak resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen, soms zelfs in problematische mate. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Die raadt de consumenten dan ook aan om bij het kopen van paddenstoelen voor verse exemplaren te kiezen. Sommige supermarkten haalden betwiste producten wel reeds uit de rekken. Daarbovenop pleit Test-Aankoop ook voor een verplichte oorsprongsvermelding en Europese norm voor het loodgehalte in wilde paddenstoelen.

Supermarkten bieden dezer dagen een uitgebreid gamma aan paddenstoelen aan waaronder witte champignons, oesterzwammen en cantharellen. Vaak zijn er naast verse, ook gedroogde of ingelegde exemplaren te vinden in het winkelrek. Volgens Test-Aankoop kiest de consument het best voor verse bospaddestoelen omdat de gedroogde varianten sporen van chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten.

Voor het onderzoek werden in totaal 32 stalen bospaddestoelen onder de loep genomen: 14 verse, 12 gedroogde en 6 opgelegde. Op alle gedroogde stalen werden resten van chemische gewasbescherming aangetroffen, bij vier ervan zelfs in problematische mate: één product overschreed de wettelijke norm, een ander maakte gebruik van een verboden product en op de twee biologische stalen vond de consumentenorganisatie nicotine terug. Acht van de twaalf gedroogde stalen bevatten bovendien meerdere soorten pesticiden.

Hoewel de meeste stalen onder de wettelijke norm bleven voor de verschillende producten apart, stelt Test-Aankoop zich ernstige vragen bij de toxiciteit van dergelijke “pesticidencocktails” en heeft hier de gezondheidsautoriteiten reeds over aangesproken. Sommige supermarkten hebben wel al besloten om de problematische producten uit de rekken te halen.

Bovendien bleek uit het onderzoek ook dat van het grootste deel van de gedroogde en opgelegde stalen de oorsprong onbekend is. Test-Aankoop pleit er dan ook voor om de verplichte oorsprongsvermelding voor verse paddenstoelen wordt doorgetrokken naar die bewerkte varianten.

Tot slot wil de organisatie ook een invoering van een Europese norm voor het loodgehalte in wilde paddenstoelen. Die bestaat momenteel enkel voor gekweekte paddenstoelen, "maar de wilde varianten komen sneller in aanraking met zware metalen van uitlaatgassen, industriële installaties of zelfs bepaalde meststoffen".


Laatst bijgewerkt: november 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram