Belgisch Health Status Report beschikbaar online
nieuws
Het Health Status Report combineert de resultaten van verschillende bronnen om in te schatten hoe gezond de Belg is. Het is ontwikkeld door
Sciensano, het Belgisch Instituut voor Gezondheid.
Het Health Status Report combineert de resultaten van verschillende studies om te antwoorden op de vraag: hoe gezond is de Belg?. In het rapport worden bestaande gegevens gecombineerd in een waaier van indicatoren om in te kunnen schatten hoe goed we het doen in verschillende gezondheidsaspecten. Daarnaast bevat het rapport ook enkele nieuwe gegevens over socio-economische ongelijkheden in gezondheid.
Algemeen genomen is de Belg eerder gezond, maar op sommige vlakken scoren we niet echt goed. Daarnaast zijn er belangrijke ongelijkheden, zowel op regionaal als op socio-economisch vlak.
Zo scoort België beter dan het EU-15-gemiddelde wat betreft subjectieve gezondheid, maar doet het iets slechter wat betreft levensverwachting.
De levensverwachting in België neemt sinds verschillende decennia gestaag toe. In 2017 bedroeg de levensverwachting bij geboorte 81,4 jaar. In vergelijking met de EU15-landen scoort België echter behoorlijk slecht. De levensverwachting is hoger in Vlaanderen, intermediair in Brussel en lager in Wallonië (respectievelijk 82,2, 81,2 en 79,8 jaar).
Er wordt een aanzienlijke genderkloof waargenomen, waarbij de levensverwachting bij vrouwen (83,7 jaar) die van mannen (79,0 jaar) met bijna 5 jaar overschrijdt. Levensverwachting neemt echter sneller toe bij mannen. De levensverwachting laat een belangrijke sociaaleconomische gradiënt zien, met een betere uitkomst in hoger dan in laagopgeleide mensen.
De gezonde levensverwachting, hier gedefinieerd als "levensverwachting zonder beperkingen" of "gezonde levensjaren" was, op 65-jarige leeftijd in 2016, respectievelijk 10,3 en 11,4 jaar bij mannen en vrouwen. De levensverwachting zonder beperkingen voor mannen komt overeen met het EU-15-gemiddelde, terwijl vrouwen beter scoren dan het EU-15-gemiddelde. De levensverwachting zonder beperkingen op 65-jarige leeftijd is sinds 2004 toegenomen in beide geslachten. Net als voor de levensverwachting is de levensverwachting zonder beperkingen hoger in Vlaanderen en lager in Wallonië. De levensverwachting zonder beperkingen per opleidingsniveau vertoont een klassieke sociaaleconomische gradiënt, waarbij levensverwachting zonder beperkingen toeneemt met toenemend opleidingsniveau.
Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.