Belang van de griepprik tijdens coronacrisis

123-vaccin-spuit-1-02-19.jpg

nieuws Terwijl het nog wachten is op een coronavaccin, is het dit jaar voor risicogroepen nog belangrijker dan anders om zich te laten inenten tegen de griep. Want als mensen door griep in het ziekenhuis belanden of denken dat ze covid-19 hebben, zet dat onze gezondheidssector nog meer onder druk. Er is ook geen reden voor ongerustheid, het griepvaccin maakt je op geen enkele manier kwetsbaarder voor het covid-19-virus.

Terwijl de piek van de jaarlijkse griepepidemie traditioneel in januari en februari valt, wordt het sterk aangeraden om je griepprik al tussen midden oktober en midden december te halen. Deze inenting is cruciaal voor risicogroepen zoals 50-plussers, zwangere vrouwen, chronisch zieken, mensen met een verminderde weerstand, bewoners van een woonzorgcentrum of andere instelling en werknemers in de gezondheidssector.
Hogere vraag
De Apothekersbond merkt dat de vraag naar griepvaccinaties veel hoger ligt dan andere jaren, waardoor er bij sommige apotheken wachtlijsten ontstaan. Ze benadrukt dat er geen enkele reden is voor paniek, er zal voor iedereen die het nodig heeft een vaccin beschikbaar zijn. De Apothekersbond roept gezonde mensen op om geduld uit te oefenen, de absolute risicogroepen hebben voorrang. 
Druk op gezondheidszorg beperken
De griepvaccinatie is dit jaar nog belangrijker dan anders omdat het coronavirus ook rondgaat. Risicogroepen voor griep zijn ook kwetsbaarder voor de gevolgen van covid-19 en als ze de pech hebben om op korte tijd de twee ziektes te krijgen, kan dat uiteraard een zware impact hebben op hun gezondheid. 

Bovendien lijken de klachten bij griep en covid-19 veel op elkaar. Met een griepprik heb je minder kans dat je griep krijgt en dus (eventueel onnodig) getest moet worden, wat kan helpen om de drukte bij testcentra te beperken. In het algemeen is het nu meer dan ooit cruciaal om de druk op ziekenhuizen niet te verergeren en door het vaccin loop je veel minder kans om door griep opgenomen te moeten worden.
Minder zware griepepidemie 
Experts verwachten dat de griepepidemie dit jaar wel minder hard zal toeslaan dan de afgelopen jaren, met dank aan de coronamaatregelen, die ook helpen tegen de verspreiding van de griep. Internationaal onderzoek toonde al aan dat de griepepidemie in landen als Argentinië en Australië – waar het griepseizoen elk jaar valt tussen juni en augustus – dit jaar veel minder hard piekte dan de voorbije vijf jaar.
Niet vatbaarder voor corona 
Experts benadrukken ook dat het griepvaccin je niet kwetsbaarder maakt voor covid-19. Je weerstand vermindert niet na een griepprik en er is nooit aangetoond dat mensen in de dagen na de prik vatbaarder zijn voor een infectie. Na de inenting kun je wel hoofdpijn hebben of je lusteloos voelen, maar deze bijwerkingen zijn bijna altijd binnen twee dagen verdwenen. 

Als je covid-19 hebt en thuis in isolatie moet blijven, mag je natuurlijk niet naar je huisarts voor de griepprik. Dat mag pas minstens 7 dagen na de start van de symptomen en wanneer je al 3 dagen geen klachten meer hebt. Je overlegt dan best met je huisarts wanneer je het vaccin kan halen.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.vrt.be
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.rivm.nl
https://www.laatjevaccineren.be

Lees ook: Kan je toch de griep krijgen als je gevaccineerd bent?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram