Aantal gevallen van griep in België stijgt: hoe besmetting voorkomen?
dossier Wie griep heeft, is enkele dagen geveld. Liever besmetting voorkomen dus. Naast vaccinatie zijn er diverse maatregelen die je zelf kan nemen om het risico op verspreiding van het griepvirus te verminderen. We zetten de negen voornaamste tips om griep te voorkomen op een rij.
Lees ook: Kan je verschillende keren griep krijgen in één griepseizoen?
Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?
- Houd afstand tot iemand die griep heeft. Het virus kan over een afstand van 1,5 meter worden overgedragen.
- Beperk het contact met anderen als je ziek bent. Blijf dus zoveel mogelijk thuis om te zorgen dat het virus zich niet verspreidt.
- Bedek je neus en mond tijdens het hoesten en niezen. Hoest in een zakdoek of in je elleboog. Gooi een zakdoek na gebruik weg. Het is niet verstandig om een zakdoek meerdere malen te gebruiken.
- Was je handen regelmatig met water en zeep. Als alternatief kun je een desinfecterende handgel gebruiken.
- Raak je ogen, neus en mond niet te vaak aan. Een virus kan zo je lichaam binnendringen.
- Blijf minimaal 24 uur thuis nadat de koorts is verdwenen bij een griepbesmetting. Hierna is de kans dat je anderen besmet een stuk kleiner.
- Zorg dat je voorwerpen die mogelijk virusdeeltjes bevatten goed schoonmaakt en desinfecteert. Denk hierbij aan objecten die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt, zoals deurklinken, trapleuningen en kranen.
- Werk aan je gezondheid. Gezonde mensen hebben minder kans om ernstige klachten te ontwikkelen bij een griepbesmetting. Genoeg slaap, voldoende fysieke activiteit, gezonde voeding en het beperken van stress helpen hierbij.
- Zorg dat binnenruimtes goed worden geventileerd. Een open raam zorgt voor een goede doorstroming van de lucht.
Lees ook: Wat kan je het best eten als je griep hebt?
Lees ook: Zijn luchtdrogers in het toilet beter dan (papieren) handdoeken?