Moet u zich ongerust maken over pesticiden op groente en fruit?
nieuws
Op groente en fruit in de winkel kunnen restjes van bestrijdingsmiddelen voorkomen, maar dat is geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. De kans om groente of fruit te eten met een schadelijke hoeveelheid bestrijdingsmiddel is verwaarloosbaar klein, omdat overschrijdingen heel weinig voorkomen. En als ze voorkomen, dan is de dosis zo klein dat het risico voor de gezondheid te verwaarlozen is. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zelfs zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat. Sterker nog: geen fruit en groente eten is een groter gevaar voor de gezondheid.
Maximale residulimiet (MRL)
De maximale residulimiet (MRL) is een wettelijk vastgelegde maximale hoeveelheid van een pesticide dat in een gegeven levensmiddel aanwezig mag zijn. De huidige MRL-bepalingen en risico-evaluaties gebeuren per pesticide en per voedingsmiddel. De evaluatie van de MRL-waarden is in handen van de European Food Safety Authority (EFSA). EFSA moet verzekeren dat pesticidenresidu's in de voeding zo laag mogelijk zijn en geen schade berokkenen aan welke consumentengroep dan ook en in het bijzonder niet aan baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en vegetariërs.
• In 2011 controleerde het FAVV 1891 stalen. In zo’n 70 % van de stalen werden pesticidenresidu's gedetecteerd, zo’n 94 % van de stalen waren conform de MRL-wetgeving. De overschrijdingen van de MRL-waarden werden vooral vastgesteld bij Keniaanse erwten, Franse linzen en Belgische bladgroenten zoals kruiden, spinazie, andijvie en rucola. Zoals in de vorige jaren vertonen voedingsmiddelen ingevoerd van buiten de Europese Gemeenschap meer overschrijdingen van de MRL dan voedingsmiddelen die afkomstig zijn uit de lidstaten. Zodra een MRL wordt overschreden, voert de overheid extra berekeningen uit om na te gaan of ook de toxicologische grens niet wordt overschreden. Een overschrijding van de MRL-waarde impliceert dus niet altijd een gezondheidsrisico. In 2011 werd de consument slechts één keer opgeroepen om een plantaardig product terug te brengen naar het verkooppunt. Dit was het geval voor Nicola-aardappelen uit Spanje.
Uit controles van de EFSA blijkt dat bij slechts 1,6 procent van de ruim 77.000 monsters die in 2010 genomen zijn, de Europese normen voor residuen van pesticiden in food werden overschreden.
Producten met relatief de meeste overschrijdingen waren haver (5,3 procent), sla (3,4 procent), aardbeien (2,8 procent) en perziken (1,8 procent). De laagste niveaus werden gemeten bij producten van dierlijke oorsprong (0,1 procent).
Bij geïmporteerde producten (van buiten de EU) werd in 7,9 procent van de monsters de norm overschreden. Bij producten van binnen de EU overschreed 1,5 procent de maximale wettelijke limiet.
Er waren geen opmerkelijke verschillen tussen biologische en ‘gangbare’ producten. In monsters van 3571 biologische producten werd bij 0,8% een overschrijding van de normen geconstateerd.
Volgens het EFSA leveren de chemische residuen in voeding voor de lange termijn geen risico op voor de volksgezondheid, al kon voor 0,4 procent (79 van in totaal ruim 18.000 monsters) een risico op de korte termijn niet worden uitgesloten. Deze conclusies zijn gebaseerd op het scenario dat de grootst mogelijke hoeveelheden worden ingenomen van het product dat de hoogste residuen van elk betreffende pesticide bevat.
Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)
De blootstelling aan de meeste van de bestudeerde pesticidenresidu's ligt honderd keer lager dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Het kan in zeldzame gevallen voorkomen dat u een product eet, waarin te veel bestrijdingsmiddelen zitten. De overschrijding moet over tientallen malen groter zijn dan de ADI om er echt last van te krijgen.
Door de combinatie van verschillende voedingsmiddelen worden in totaal mogelijk meer residuen van hetzelfde pesticide ingenomen. De gelijktijdige inname van verschillende pesticidenresidu's die tot dezelfde familie behoren kan mogelijk een bepaald biologisch effect versterken. EFSA is momenteel bezig om deze problematiek verder te onderzoeken. De resultaten worden verwacht in de loop van 2013.
Bestrijdingsmiddelen die kunnen stapelen in het lichaam zoals DDT zijn verboden in de EU. Dat wordt gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA.
Vooralsnog blijkt de blootstelling aan pesticidenresidu's in het algemeen onder controle en zijn er geen aanwijzingen voor schadelijke neveneffecten, ook niet bij een ruime consumptie van groenten en fruit. De gezondheidsvoordelen van de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit wegen ruimschots op tegen mogelijke nadelen van pesticidenresidu's in onze voeding. Dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit eten blijft de aanbeveling.
Wie onderstaande aandachtspunten in acht neemt, kan zijn blootstelling aan pesticidenresidu's verder verlagen.
• Variatie is de boodschap.
• Geef de voorkeur aan groenten en fruit van bij ons.
• Was groenten en fruit altijd voor gebruik.
• Groenten en fruit schillen zullen het residugehalte verder verlagen.
Meer info
www.nice-info.be
www.allesoverbestrijdingsmiddelen.nl