Vergeten groente, een kennismakingspakket

dossier Vergeten groenten zijn aan een comeback begonnen, maar er is nog werk aan de winkel om van een ware opmars te kunnen spreken. Vaak geziene gasten in de winkelrekken zijn momenteel pastinaak, peterseliewortel en aardpeer. Allemaal witte knollen en penen die er zeer gezond uitzien maar wat doe je ermee?
Laat je smaakpapillen kennis maken met die drie vergeten gezondheidsboosters aan de hand van een instapversie, een vertrouwd gerecht zoals puree.

Puree als remedie tegen drempelvrees

Puree hoeft niet altijd van aardappelen te zijn. Ook van wintergroente kan je een heerlijke stamppot maken. Knolselderijpuree kent iedereen, maar ook pastinaak, aardpeer en peterseliewortel zijn een geschikte basis voor het betere prakwerk! Puree is een allemansvriend en de ideale manier om die ‘onbekende dus onbeminde’ vergeten groenten in het menu te introduceren! Het smaakt hemels, het is zacht en smeuïg en het smelt op de tong. Een mens vraagt zich af waarom het woord ‘puree’ met miserie en problemen wordt geassocieerd! Als je ‘in de puree zit’, zit je niet meteen op rozen! Maar we laten die kwestie over aan de etymologen en duiken de keuken in ...

Peterseliewortel of wortelpeterselie

123-peterseliewortel-2-11-15.jpg
Culinair: Het is een variëteit van de gewone peterselie die speciaal geteeld wordt voor zijn witte wortel, maar ook het loof is eetbaar. De smaak ligt tussen die van pastinaak en knolselderij. Het is een echte passe-partout in de keuken: je kunt hem rauw geraspt eten, maar ook gekookt (als basis voor soep of puree), gestoofd of gewokt. Met zijn 22 kcal per 100 gram scoort hij prima in een vermageringsdieet.

Vergeten: Vanaf de zestiende eeuw was de peterseliewortel populair in heel Europa (vooral in Duitsland), maar bij ons is hij stilaan in de vergeetput geraakt. Alleen in Oost-Europa, Scandinavië en de Baltische Staten heeft hij al die tijd stand gehouden.

Gezondheid en medicinale eigenschappen: Wortelpeterselie bevat belangrijke aminozuren, veel eiwitten, calcium, ijzer, caroteen en vitamines B2 en C. Zijn grootste troeven zijn dat hij vocht afdrijft en het bloed zuivert. Hij verzacht ook buikkrampen en menstruatieproblemen.

Puree van peterseliewortel

600 gram geschilde peterseliewortel in blokjes, ¼ geschilde appel in blokjes, 2 dl volle melk, peper en fleur de sel, fijngesnipperde peterselie als garnituur.

Kook de wortel en de appel gaar in de melk. Pureer met de staafmixer en kruid met peper en zout. Wil je een dikke puree, dan giet je best eerst wat melk af voor je pureert. Die kan je gebruiken in soep. Garneer de puree met peterselie, het blijft in de familie ...

Pastinaak of witte wortel

123-groente-panais-pastinaak-170-12.jpg
Culinair: Een geelachtig-witte wortel die ook tot de wortelfamilie behoort. De smaak doet denken aan een combinatie van knolselderij met anijs. Rauw is hij niet zo interessant, maar gestoofd, gekookt, gefrituurd (chips) of gegratineerd smaakt hij des te lekkerder! Een calorierijke groente wel met zijn 80 kcal per 100 gram.

Vergeten: In de Middeleeuwen kwam de witte wortel in West-Europa terecht vanuit het zuiden. Hij was populair in onze keuken tot hij door de aardappel in de vergeethoek werd geduwd.

Gezondheid en medicinale eigenschappen: Pastinaak bevat veel antioxidanten, zeer veel mineralen (vooral mangaan en kalium) en vitamines (vitamine C en vitamine K). Vooral voor foliumzuur (vitamine B11) is hij een koploper. Foliumzuur beschermt ons tegen dementie, osteoporose en hartproblemen. Pastinaak is rijk aan vezels wat de bloedsuikerspiegel positief beïnvloedt en omdat hij diuretisch werkt stimuleert hij de nieren en is hij goed tegen reuma.

Puree van pastinaak

600 gram geschilde pastinaak in blokjes, 200 gram volle melk, 200 gram room, 1 klontje boter, peper en fleur de sel, 1 scheutje notenolie, geplette walnoten of andere noten.

Kook de pastinaak gaar in de melk en de room. Voeg de boter toe en pureer met de staafmixer. Kruid met peper en zout. Garneer de puree op het bord met een streepje olie en eventueel wat geplette noten.

Aardpeer of topinambour

123-aardpeer-11-15.jpg
Culinair: Een knokig, rozig-wit knolletje met een eetbare schil (gezond ook!) die een mooie, ranke, felgele bloem vormt. De smaak is zoet en intens en doet wat denken aan noten (rauwe pastinaak vooral) of artisjok. De knol is eetbaar in alle mogelijke bereidingsvormen: rauw, gewokt, gestoofd .... In gekookte vorm smaakt hij vrij zoet (de inuline wordt omgezet in fructose) waardoor hij zich ook leent als garnituur voor dessert of gebak.

Vergeten: Topinambour was een constante in de keuken van de Indianen. In de zestiende eeuw kwam de groente via de Fransen in Europa terecht vanuit Canada. Daar was ze populair tot de aardappel, alweer diezelfde boosdoener, ten tonele verscheen.

Gezondheid en medicinale eigenschappen: Het is een zeer interessante groente omdat ze geen nitraten opslaat. Aardpeer heeft een weldadig effect bij reuma en jicht, en is aangewezen bij constipatie. Evenals de pastinaak werkt ze vochtafdrijvend en is ze goed tegen botontkalking. Rauwe aardpeer is zeer geschikt voor diabetici omdat ze inuline bevat. Inuline is een vezelvormig koolhydraat dat de mens niet kan verteren (het wordt dus niet omgezet in glucose) waardoor het bloedsuikergehalte niet verhoogt. De vezels vertragen de spijsvertering en bevorderen het verzadigingsgevoel wat eveneens een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. De inulinevezels fermenteren en dat heeft een gunstige invloed op ieders darmflora.
100 gram aardpeer is goed voor 72 kcal.

Puree van aardpeer

350 gram (geschilde) aardpeer, 1 klontje boter, ¼ blokje champignonbouillon, 2 royale koffielepels philadelphia (met truffel)of alternatief, peper en fleur de sel. Deze hoeveelheden volstaan voor een puree als groentegarnituur voor 2 personen.

Snij de aardpeer onmiddellijk na het schillen in blokjes (anders verkleurt ze) en stoof ze glazig in de gesmolten boter. Verkruimel de bouillon erover, doe er een bodem water bij en laat de aardpeer vijf minuten verder stoven onder deksel. Laat ze niet te lang stoven en prik eens met een vork om te checken of ze gaar zijn. Pureer met de staafmixer, kruid met peper en zout en roer er 2 grote koffielepels philadelphia onder.

Het is overduidelijk dat vergeten groenten zeer gezond zijn! Als je ze proeft merk je ook dat ze verrassend lekker zijn. Haal ze uit de vergeethoek, ze verdienen een vaste plaats in ieders keuken!

bron: HD

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram