Witloof: lekker en gezond
dossier
Het witte goud
Na de ontdekking van witloof, door een Brusselse boer die in de negentiende eeuw experimenteerde met cichorei, duurde het niet lang voor andere boeren zich ook aan de teelt waagden. Witloof werd alsmaar meer gesmaakt en veel boeren verdienden er veel geld aan. Vandaar de bijnaam: 'het witte goud'.
Lees ook: Hoe voorkom je dat gesneden witloof verkleurt?
Witloof of grondwitloof?
Het traditionele witloof groeit in volle grond, zo krijgt het die échte witloofsmaak, en kan enkel geoogst worden van oktober tot april. Naast grondwitloof kan je ook witloof kopen die gekweekt wordt in bakken water, in ruimtes waar de temperatuur en vochtigheid voortdurend wordt gereguleerd. 'Hydrowitloof' ziet er net hetzelfde uit, maar heeft een iets minder intense smaak. Ze ligt het hele jaar door in de winkelrekken en is ook iets minder duur dan grondwitloof.
Lees ook: Recept: witloofsoep met prei
Voedingswaarde
Witloof (Cichorium intybus) is een voedzame groente die voor meer dan 90% uit water bestaat en heel weinig calorieën bevat (8-16 kcal per 100g), maar relatief veel mineralen. 100 g rauw witloof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9. Door het vrij hoge kaliumgehalte zou witloof licht vochtafdrijvend zijn. Qua voedingswaarde is er geen verschil tussen traditioneel geteeld grondwitloof en witloof van hydrocultuur, maar qua smaak scoort grondwitloof meestal hoger.
Lees ook: Hoe laat je het bittertje uit witloof verdwijnen ?
Witloof bewaren
Je koopt best stevig witloof met een mooie witte kleur, en de top moet gesloten zijn. Bewaar het witloof op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast, want zoals we hierboven al vermeldden wordt witloof dat aan licht wordt blootgesteld snel groen en bitter.
Als je witloof in een open papieren zak of een geperforeerde plastic zak op een koele plaats bewaart, blijft de groente ongeveer een week houdbaar. Laat witloof niet in water liggen, want dan verdwijnen de mineralen.
Lees ook: Recept: tongfilets met witloofsalade
Witloof bereiden
Witloof kan je stomen, bakken, roerbakken, stoven of rauw gebruiken. Als je de bittere smaak wil wegwerken, verwijder je best de buitenste bladeren, snij je het uiteinde van de basis af en verwijder je de kegelvormige kern. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding. Reken voor warme bereidingen ongeveer 2 stronkjes (250-300 gram) per persoon. Voor een salade is 1 stronkje (150 gram) per persoon voldoende.
Lees ook: Recept: witloofsalade met ananas, mandarijn, appel en paprika