35-plussers onderschatten risico op hartinfarct
nieuws
Ruim 70 procent van de 35-plussers denkt ten onrechte dat slagaderverkalking, de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct en een beroerte, te genezen is. Ook staat 38 procent van hen niet bewust stil bij de conditie van hun hart en vaten. Dat meldt de Nederlandse Hartstichting.
Slagaderverkalking is een langzaam, onzichtbaar en vooralsnog onomkeerbaar proces in de bloedvaten dat ervoor zorgt dat de slagaders steeds verder vernauwen. Vrijwel niemand weet dat slagaderverkalking al in de jeugd begint. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Hartstichting onder ruim 1.000 mensen van 35 jaar en ouder.
Volgens de Hartstichting kan het aantal slachtoffers worden teruggedrongen als mensen zich bewuster worden van de risicofactoren. Daarnaast is het urgent dat we hart- en vaatproblemen eerder opsporen, zodat de groei van het aantal patiënten een halt kan worden toegeroepen.
Het merendeel van de 35-plussers (70 %) realiseert zich dat de conditie van bloedvaten achteruit kan gaan. Toch staat 38 procent van hen niet (bewust) stil bij de gezondheid van hun hart en bloedvaten, voornamelijk omdat ‘er geen klachten zijn’. 16 procent is zich hier wel bewust van, maar leeft niet extra gezond terwijl het grootste deel wél een verhoogd risico loopt door overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en/of roken.
64 procent van de respondenten denkt dat slagaderverkalking na het veertigste levensjaar ontstaat, terwijl dit verouderingsproces in de vaten al in de jeugd begint. Opvallend is dat slechts 16 procent weet dat slagaderverkalking niet te genezen is. Het beeld heerst dat deze ziekte eenvoudig op te lossen is, bijvoorbeeld met een operatie of medicijnen, terwijl de conditie van de vaten steeds verder verslechtert.
Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Een hartinfarct slaat in veel gevallen onverwachts toe. Ongeveer de helft van de mensen die plotseling een hartinfarct krijgt, had vooraf géén duidelijke klachten. We kunnen het aantal slachtoffers terugdringen als mensen zich bewust zijn van de risicofactoren. Je kunt jaarlijks je bloeddruk en cholesterol meten. Ga na of hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Daarnaast is het noodzakelijk dat artsen het risico op een hartinfarct eerder kunnen opsporen, zeker met het oog op de groei van het aantal hart- en vaatpatiënten. Signaalstoffen, stofjes in het bloed die een verhoogd risico op vaatproblemen in een vroeg stadium kunnen aantonen, vormen daarbij de sleutel.”
Voorbeelden van deze signaalstoffen zijn DNA en eiwitten, die cruciale informatie kunnen geven over hoe gevaarlijk de slagaderverkalking in iemands bloedvaten is. Door te meten welke stoffen actief of veranderd zijn, krijgen artsen veel informatie over wat er gaande is in het bloed en de bloedvaten. Met meer kennis van deze signaalstoffen kunnen artsen het risico op een hartinfarct of beroerte in de toekomst veel beter en op een laagdrempelige manier inschatten. Zo kunnen mensen op tijd een behandeling krijgen, hun leefstijl aanpassen of medicijnen slikken.