Hepatitis A-vaccinatie nodig voor alle kinderen die naar risicogebieden reizen
nieuws
Alle kinderen van 1 tot 12 jaar die naar gebieden reizen waar hepatitis A nog veel voorkomt, zouden zich moeten laten vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen in opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A virus. De besmetting gebeurt meestal door contact met menselijke ontlasting via bv besmet voedsel, onhygiënische toiletten of een handdruk. De ziekte kan gepaard gaan met geelzucht, misselijkheid en moeheid gedurende een aantal weken. Jonge kinderen hebben er meestal weinig of geen last van en vertonen na infectie zelfs vaak geen symptomen. Hoewel complicaties zich vooral bij volwassenen voordoen, is de infectie zeer zelden levensbedreigend en leidt ze zelden tot een levertransplantatie.
Dankzij een verbeterde hygiëne komt hepatitis A in België niet vaak meer voor. Daardoor is een groot deel van de volwassenen opgegroeid zonder de infectie door te maken. Soms doet er zich een besmetting voor via voedsel dat door een gebrekkige hygiëne bij de bereiding of de behandeling met hepatitis A besmet is, maar de circulatie van het hepatitis A virus wordt vooral veroorzaakt door infecties (vaak zonder symptomen) bij kinderen. Daarom worden beperkte opstoten van hepatitis A de laatste jaren vooral gezien in crèches en scholen. De gegevens van deze opstoten tonen aan dat het virus vaak wordt meegebracht door kinderen die bij bezoek aan een risicogebied besmet raken en het virus terug naar België meenemen. Vaak gaat het om migrantenkinderen die regelmatig terugkeren naar het land van herkomst van ouders of grootouders en zich daarbij blootstellen aan het virus, bv. door consumptie van besmet water of omgang met lokale kinderen. Het aantal hepatitis-gevallen in België wordt geschat op zo’n 800 per jaar.
Vaccinatie van alle volwassenen of van zuigelingen van 1 jaar blijkt voor België niet kosteneffectief te zijn. Dat betekent dat de gezondheidswinst die door vaccinatie zou worden behaald te laag zou zijn in verhouding tot de kosten. Vaccinatie van groepen volwassenen die een verhoogd risico lopen, is in de praktijk moeilijk te realiseren omdat dit risico voor de meeste volwassenen moeilijk kan worden ingeschat.
Vaccinatie tegen hepatitis A wordt verder ten zeerste aangeraden voor:
• alle reizigers naar Afrika (inclusief Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte), Latijns-Amerika en Azië (ook het Nabije Oosten, inclusief Turkije), ongeacht de reisduur, dus ook voor een korte trip (dus zelfs voor een korte citytrip), en ook voor georganiseerde reizen in goede hygiënische omstandigheden;
• voor gebieden met matig risico voor hepatitis A (de Caraïben, Oost- en Zuid-Europa) is vaccinatie aangeraden als de reis in twijfelachtige hygiënische omstandigheden verloopt. Hoewel het risico hier gemiddeld lager is, is het aantal reizigers naar deze gebieden zeer groot, zodat een substantieel aantal importgevallen van hepatitis A bij deze categorie reizigers te vinden is. Hepatitis A is bijvoorbeeld bij reizigers naar Zuid-Europa mogelijk naar aanleiding van het eten van rauwe vis of oesters, van ijscrème en van sinaasappelsap uit een besmet persapparaat. Mensen die vaak naar deze landen reizen, is vaccinatie zeker aangeraden.
• een aantal risicogroepen, zoals bewoners en personeel van instituten voor mentaal gehandicapten.
Meer info: www.kce.fgov.be (rubriek publicaties)
Lees ook: Hepatitis: verschillende soorten