hepatitis

leverontsteking

Hepatitis is een ontsteking van de lever. De lever heeft levensbelangrijke functies voor ons lichaam, zoals de verwerking van voedingsstoffen, de ontgifting van toxische stoffen zoals alcohol en geneesmiddel en de ondersteuning van de immuniteit.

Hepatitis kan accuut of chronisch zijn.

Er zijn verschillende soorten hepatitis. Enerzijds heb je de virale vormen van hepatitis: A, B, C, D en E. Daarnaast bestaat er ook een niet-virale vorm, die veroorzaakt kan worden door giftige stoffen zoals alcohol en geneesmiddelen.

Bacteriële infectie snel te meten met uitgeademd etheen

Bacteriële infectie snel te meten met uitgeademd etheen
nieuws 14/08/2019

Etheen (of ethyleen) is bekend als een belangrijk plantenhormoon, maar ook mensen blijken deze stof uit te scheiden als het lichaam oxidatieve stress ervaart, bijvoorbeeld bij zonnebaden. Nu is ontdekt dat het gas ook vrijkomt bij een bacteriële infectie

lees meer »

Hoe gevaarlijk is hepatitis A?

Hoe gevaarlijk is hepatitis A?
dossier 15/01/2025

Winkelketen Albert Heijn heeft hepatitis A vastgesteld in diepvries blauwe bessen die ook in België verkocht zijn. Er is een grootschalige terugroepactie opgestart, omdat de besmette bessen ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Hoe gevaarlijk is een besmetting met hepatitis A precies?

lees meer »

Hepatitis A, B, C, D en E: wat is het verschil?

Hepatitis A, B, C, D en E: wat is het verschil?
dossier 26/07/2024

Hepatitis betekent letterlijk 'ontsteking van de lever'. Binnen de virale hepatitisinfecties zijn vijf verschillende varianten te onderscheiden – hepatitis A, B, C, D en E- elk met zijn specifieke eigenschappen.

lees meer »

Speciale gel kan giftige effecten van alcohol neutraliseren

nieuws 16/05/2024

“De gel verplaatst de afbraak van alcohol van de lever naar het spijsverteringskanaal. In tegenstelling tot bij de afbraak van alcohol in de lever, wordt er geen schadelijk acetaldehyde geproduceerd als tussenproduct,” aldus een van de onderzoekers, professor Raffaele Mezzenga.

lees meer »

Leverkanker: symptomen, behandeling en overlevingskansen

Leverkanker: symptomen, behandeling en overlevingskansen
dossier 24/09/2023

Leverkanker is een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door de ongecontroleerde groei van cellen in de lever. Omdat de ziekte in het beginstadium vaak geen symptomen geeft, wordt leverkanker pas laat ontdekt. Vroegtijdig behandelen is echter cruciaal om de overlevingskansen te verbeteren.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?

Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?
dossier 13/01/2023

Leverfunctieonderzoek is een bloedonderzoek naar de verschillende functies van de lever. Een arts kan de leverfunctie onderzoeken door de gehaltes te bepalen van onder meer leverenzymen in het bloed. Abnormale leverwaarden kunnen een eerste aanwijzing zijn van een leverziekte.

lees meer »

Hepatitis : alle zwangere vrouwen screenen

nieuws 24/04/2020

Als België de besmettelijke leverinfectie virale hepatitis wil uitroeien, moet ons land een tandje bijsteken. Qua vaccinatie doen we het goed, maar de experts van de Viral Hepatitis Prevention Board zijn van oordeel dat er nood is aan een veel betere registratie.

lees meer »

Nieuwe regels bloedgeven

nieuws 8/09/2017

Vanaf 7 september treedt de nieuwe ‘Bloedwet’ in werking. Concreet heft deze nieuwe wet de levenslange uitsluiting op voor onder andere mannen die seks hebben met mannen (MSM).

lees meer »

Nieuwe test voor chronische leverziekten

nieuws 1/03/2023

Met een nieuwe bloedtest kunnen professionele zorgverleners hepatitis, fibrose en cirrose opsporen en monitoren. De test bepaalt ook de kans op hepatocellulair carcinoom, een moeilijk te diagnosticeren vorm van leverkanker.

lees meer »

Soa-thuistests onbetrouwbaar

nieuws 24/08/2015

Er worden online steeds meer soa-thuistests verkocht, maar de uitslag is meestal onbetrouwbaar. Daarom adviseert SOA Aids Nederland om voor een soa-test naar de huisarts te gaan.

lees meer »

Aantal SOA-testen blijft stijgen

nieuws 23/07/2015

Het aantal mensen dat zich in Nederland laat testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) blijft stijgen. Het percentage bij wie een soa wordt aangetroffen neemt eveneens toe. Net als in voorgaande jaren is chlamydia de meest voorkomende soa.

lees meer »

Hepatitis C: hoe vermijd je besmetting?

nieuws 24/04/2020

Hepatitis C is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. De lever - die vitale functies heeft zoals de afbraak van giftige stoffen en de aanmaak van proteïnen - gaat door de chronische ontsteking minder goed werken.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram