Tijdens hittegolf juni 2017 overleden ruim 150 mensen extra

123-tek-hittegolf-03-18.jpg

nieuws

Tijdens de hittegolf van juni 2017 overleden ruim 150 mensen meer dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. 

Vorig jaar kende België tussen 15 mei en 8 oktober een matige oversterfte met 39.475 vastgestelde sterfgevallen, dit is 1.172 meer sterfgevallen in verhouding tot het verwachte aantal op basis van de voorgaande vijf jaar. Er waren gemiddeld 268 sterfgevallen per dag in deze periode, met een piek van 370 sterfgevallen op 22 juni, waarvan 109 extra sterfgevallen. Die piek viel samen met een toename van de ozonconcentratie en een stijging van de minimum- en maximumtemperaturen, en met de activering van het hitte- en ozonpiekenplan. 

Vanaf maandag 19 juni en vier dagen na elkaar waren de maximumtemperaturen hoger dan 30 °C en de ozonconcentraties hoger dan 120 µg/m3. Er was een ozonpiek op dinsdag 20 juni (182 µg/m3) en een stijging van fijnstof (PM10) op donderdag 22 juni. Er werd al oversterfte waargenomen vanaf maandag 19 juni bij vrouwen van 65-84 jaar. De 
piek van oversterfte vond plaats op donderdag 22 juni met significante oversterfte in de meeste bevolkingscategorieën. De oversterfte hield aan tot vrijdag 23 juni in de groep vrouwen van 85+ jaar. Op donderdag 22 juni waren er 370 sterfgevallen, waarvan 109 extra sterfgevallen in de totale bevolking. Het aantal extra sterfgevallen was lichtjes hoger in de groep 85+ jaar (48 sterfgevallen). Het percentage oversterfte was dan weer groter in de groep 0-64 jaar (+ 45,7%), gevolgd door de groep 85+ jaar (+ 45,4%)
Er was ook een significante oversterfte met 15 extra sterfgevallen 
op zondag 28 mei bij mannen van 0-65 jaar. Op zaterdag 27 mei klom de maximumtemperatuur tot 31,3 °C en bedroeg de ozonconcentratie 124 µg/m3. 

Ozon
Ozon veroorzaakt longirritatie, met een snel effect op korte termijn (enkele uren tot enkele dagen) op de gezondheid, onder meer met betrekking tot hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen. Er bestaat geen duidelijk vastgelegde ozondrempel waaronder ozon niet schadelijk is voor de gezondheid. Vast staat dat hoe meer de ozonconcentratie stijgt boven 100 µg/m3, hoe meer de sterftekans toeneemt. 
Personen die op korte termijn worden blootgesteld aan hoge ozonconcentraties, zoals personen die buiten werken, kinderen in zomerkampen of personen die fysieke activiteiten beoefenen in de buitenlucht, lopen risico op het optreden of erger worden van chronische aandoeningen of een onbekende kwetsbaarheid in de uren of dagen na de blootstelling. De gevolgen hangen ook af van de leeftijd, die een invloed heeft op hoeveel tijd iemand buiten doorbrengt en op het soort fysieke activiteit dat hij uitoefent.

Bron:
WIV - Rapport over de surveillance van de mortaliteit alle oorzaken in België in de zomer van 2017




Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram