Nationaal actieplan moet vloedgolf aan huidkankerdiagnoses indijken
nieuws
Veertig procent van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. Dat maakt het niet alleen de meest voorkomende kanker, de komende tien jaar wordt bijna een verdubbeling verwacht. Nochtans zijn veel diagnoses te voorkomen en dus wil Stichting tegen Kanker met een nationaal actieplan inzetten op preventie, opsporing en behandeling van de ziekte.
In 2004 werden in ons land 11.000 gevallen van huidkanker gemeld. In 2018 stond de teller al op 43.745 patiënten en volgens het Belgisch Stichting Kankerregister stevenen we af op meer dan 77.000 in 2030. De stijging werd voorspeld, maar is veel groter dan verwacht.
Vanwaar die opmerkelijke stijging?
De klimaatopwarming speelt een belangrijke rol, omdat er meer zonnige dagen zijn dan vroeger, en de aantasting van de ozonlaag stelde de hele babyboomgeneratie bloot aan hogere UVI-waarden. “Het AHEF-gezondheidseffecten model (Atmospheric Health Effects Framework model) schat dat de belangrijkste effecten op de huidkanker-incidentie zich (zullen) voordoen bij de generatie geboren tussen 1960 en 1980 omdat zij de grootste cumulatieve stralingsdosis kregen tijdens hun leven”, zo staat in het persbericht dat Stichting Tegen Kanker uitstuurde. “Deze generatie was zich sowieso ook minder bewust van de schadelijkheid van UV-straling. Zonnen om bruin te worden met weinig bescherming en het succes van de zonnebank, vooral vanaf de jaren 90, zorgde voor een hogere huidkankerincidentie vanaf 2010.”
Lees ook: Veel huidkankers blijven onopgemerkt tijdens coronacrisis
Tijd voor actie
Die toename verhoogt de druk op de zorg. Veel dermatologen hebben lange wachtlijsten, waardoor huidkanker vaak pas laat wordt ontdekt. Als deze exponentiële stijging zich voortzet, en er effectief 77.0000 huidkankerdiagnoses worden gesteld in 2030, betekent dat een gemiddelde stijging van 777 diagnoses per ziekenhuis en gemiddeld een 100-tal per dermatoloog. “Een prognose, uitgevoerd in 2014 door UGent, stelt dat de zorgrekening tegen 2034 tot 3,5 miljard euro zal oplopen en dit bedrag neemt alleen maar toe.”
Stichting Tegen Kanker wil het tij keren en roept de overheid op om mee de schouders te zetten onder een nationaal actieplan:
•
Een versnelde en gecoördineerde aanpak om gedragsverandering te promoten met verstandig
zongedrag als resultaat.
• Een zonnebankverbod om incidentie en prevalentie te verlagen;
• Correcte informatie naar het brede publiek en regelgeving om desinformatie over vitamine D, zonnebeschermingsproducten, zonnebanken, smartphone apps voor huidkankerdetectie tegen te gaan.
• Een kosteneffectieve opsporing organiseren waarbij nieuwe strategieën, eventueel gebaseerd op nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie, kritisch moeten verkend worden, zowel bij hoog-risico als bij laag-risico populaties.
• Om de zorg vlot toegankelijk te houden en de kwaliteit van zorg te garanderen moet de organisatie ervan kritisch bekeken worden. De taakverdeling en samenwerking tussen de verschillende disciplines over diagnose, zorg en nacontroles moet herbekeken worden.
• Een bijzondere uitdaging vormt de zorg voor oudere patiënten (80+) met huidkanker, voor wie de afweging van de voor- en nadelen van de ‘standaard’ behandelingen noodzakelijk in.
• Financiële ondersteuning van het onderzoek naar gerichtere therapieën met minder bijwerkingen
In andere landen bleek alvast dat een nationale strategie vruchten afwerpt.
Lees ook: Huidkanker: waarop letten?
Bronnen:
www.kanker.be
www.allesoverkanker.be
Lees ook: Vijftien tips voor correct gebruik van zonnecrème
Laatst bijgewerkt: mei 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.