Gerelateerde artikels
Hoe houd je je keukenmes vlijmscherp?
nieuws
Goed koken begint met kwaliteitsvolle ingrediënten EN een scherp mes.
Een vlijmscherp keukenmes lijkt misschien gevaarlijk, maar als je voorzichtig te werk gaat, ben je veel beter af met een goed geslepen exemplaar. Een bot chefsmes maakt niet alleen dat de ingrediënten van je gerecht minder mooi en minder vlot versneden worden, je moet er ook meer druk op uitoefenen, waardoor het mes gemakkelijker wegglijdt. En dat is zeker niet veilig.
Wil je je bekwamen in het betere snijwerk in de keuken? Slijp je grote keukenmes of chefsmes dan voor elk gebruik met een aanzetstaal of een messenslijper. Een aanzetstaal vraagt iets meer behendigheid en ervaring, met een messenslijper kan iedereen overweg. Daar haal je het lemmet gewoon door het toestel en klaar is kees. Niet zo professioneel als het staal, maar altijd beter dan met een bot mes aan het werk te gaan.
Om je messen helemaal op scherp te zetten, kan je ze af en toe ook eens een onderhoudsbeurt geven met een wetsteen, ook slijpsteen of watersteen genoemd. Zo’n steen bestaat meestal uit 2 delen of 2 lagen: een deel of kant met grove korrels voor het voorslijpen (het grovere werk), een deel of kant met fijne korrels voor het polijsten van de snijrand waardoor het mes scherp wordt. De slijpsteen moet eerst worden doordrenkt met water en ook tijdens het slijpen vochtig gehouden worden. Het water en de minuscule deeltjes die van het lemmet vrijkomen, verbinden zich tot een slijpmassa die je nodig hebt om te kunnen slijpen. Leg de steen op een antislip onderlaag (bijvoorbeeld een natte handdoek) voor je eraan begint. Trek dan het snijvlak van lemmet in een hoek van ongeveer 20 graden heen en weer over de stenen. Eerst over de grove kant, dan over de fijnkorrelige kant. Volg hierbij de instructies van het merk en ... let op voor die handjes...
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist