Tips voor het gebruik van kraantjeswater
nieuws
• Drink ’s morgens liever niet direct van de kraan. Het water heeft de hele nacht stilgestaan en deeltjes uit de buiswand opgenomen. Dat kan lood zijn bij oude binneninstallaties en teveel lood is schadelijk voor de mens. Nieuwe leidingen kunnen aan het water een minder goede smaak geven. Spoel de kraan eerst even door. Na een lange afwezigheid is het ook raadzaam de leidingen eerst goed door te spoelen alvorens het water te drinken.
• Drinkwater voldoet aan alle bacteriologische vereisten en is perfect rein en ontsmet water. Het moet dus zeker niet eerst gekookt worden.
• Neem steeds water van de koudwaterkraan om te drinken, te koken of warme dranken te bereiden. De warmwaterinstallatie wijzigt immers de samenstelling van het drinkwater en het is dan niet zeker dat het drinkwater nog aan alle normen van drinkbaarheid voldoet. Bacteriën die van warmte houden, hebben het naar hun zin, zeker in die gedeelten van het circuit waar het water lauw is in plaats van heet. Voor de bereiding van warme dranken gebruikt u dan ook best koud water dat wordt opgewarmd. Het gaat hier over water dat opgewarmd wordt in boilers, geisers enz. Let extra op in woningen met een gecombineerd systeem voor de centrale verwarming en voor de opwarming van water voor het huishoudelijk gebruik. In geval van een defecte warmtewisselaar zouden beide waters met elkaar in contact kunnen komen.
• Een waterontharder is niet nodig. Hard water (water met een hoog gehalte aan calcium en magnesium) is onschadelijk voor de gezondheid. Onthard of verzacht water kan ook onaangenaam smaken en zelfs ondrinkbaar worden. Indien u toch opteert voor een ontharder, is het aangewezen om deze enkel op het warmwatercircuit aan te sluiten, waar de ontharder aankalking kan voorkomen of verminderen.
• Ook waterfilters zijn overbodig, duur en soms gevaarlijk. Bacteriën vinden in de filter een ideale leefruimte. Als de filter te laat wordt vervangen, kunnen grote hoeveelheden bacteriën doorbreken en in het ‘gezuiverde water’ terechtkomen. Dit geldt ook voor filterpatronen die men in een kan of kruik plaatst; het filterelement is in dit geval veelal een combinatie van actieve kool en ionenuitwisselingsharsen om het water te verzachten. Sommige filters halen trouwens ook nuttige bestanddelen uit het drinkwater (bv. magnesium).
• In huizen met loden leidingen kan de norm voor lood in het leidingwater overschreden worden. De maximumnorm van lood in drinkwater is 0.05 mg/l. U doet er dan in ieder geval goed aan uw leidingwater geregeld te laten controleren. Een andere duurdere oplossing is om de loden binnenleidingen te laten vervangen. Of u laat, afhankelijk van de grootte van het huis en de lengte van de leidingen, de kraan één tot twee minuten lopen om zo de leiding loodvrij te spoelen.
• Sommige mensen vinden de smaak van kraantjeswater onaangenaam. U kan het op smaak brengen met een beetje citroensap. Wie wil, kan het zelfs doen bruisen, met speciale gaspatronen die een kleine dosis koolzuur in het water injecteren.