Voorzichtig met spaarlampen

nieuws Naar aanleiding van de Dikke-truiendag op 15 februari, de jaarlijkse campagne van de Vlaamse overheid rond klimaatsverandering, promoot de overheid het gebruik van spaarlampen. Een spaarlamp bespaart 16,5 kg CO2 per jaar ten opzichte van een gloeilamp en 11 kg CO2 per jaar ten opzichte van de halogeenlamp.
Het Britse milieuagentschap waarschuwde onlangs voor de mogelijke gevaren van spaarlampen wanneer ze breken. Klassieke spaarlampen bevatten namelijk (een kleine hoeveelheid) kwik en kwikgas. De hoeveelheid kwik die vrijkomt na breuk van een spaarlamp is echter zo laag, dat er nauwelijks schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn, benadrukt het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid.

Om alle risico’s uit te sluiten is het verstandig om de kamer goed te luchten. Veeg de scherven nadien op met een papieren doekje en doe de restanten in een plastic zak. Draag daarbij plastic handschoenen. Wanneer een stofdoek of een stofzuiger wordt gebruikt kan het kwik zich alsnog verspreiden door het huis. De zak met brokstukken mag niet met het gewoon huisvuil meegegeven worden maar moet als klein gevaarlijk afval in het containerpark ingeleverd worden (dat geldt trouwens ook voor intacte spaarlampen).
Overigens zijn er momenteel spaarlampen met een plastic coating op de markt die onbreekbaar zijn, en wordt gewerkt aan kwikloze spaarlampen.


Laatst bijgewerkt: januari 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram