Waarom zitten er bleekvlekken in je ondergoed?

dossier

Heb je al eens bleke vlekken in je ondergoed opgemerkt en je afgevraagd vanwaar die komen? Of, belangrijker nog, hoe je de bleekvlekken verwijdert? Eigenlijk heeft het allemaal te maken met de zuurtegraad van je vaginale afscheiding. Een woordje uitleg.

De pH-waarde van je vagina

Getty_ondergoed_slipjes_wasdraad_2024.jpg

© Getty Images

De zuurtegraad van je vaginale afscheiding wordt bepaald door je pH-waarde, die zoals gezegd een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je vagina. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 het zuurst is, 7 neutraal en 14 het meest basisch. De gemiddelde pH-waarde van een vagina is 3,8 tot 5,0, wat als matig zuur wordt beschouwd. Mensen in de vruchtbare leeftijd hebben meestal een pH-waarde tussen 4,0 en 4,5. In de premanarchale (voor de eerste menstruatie) of postmenopauzale fase kan de pH-waarde hoger dan 4,5 zijn.

Lees ook: Vaginale afscheiding: wat is witverlies?

Het belang van een gezonde pH-balans

De microben die in het vrouwelijke geslachtsorgaan leven, vooral Lactobacillen, produceren een zure pH-waarde die andere vaginale bacteriën doodt. Als de pH van de vagina toeneemt en er dus een minder zuur ‘klimaat’ ontstaat, kan de kwaliteit of hoeveelheid Lactobacilli dalen en kunnen andere bacteriën zich vermenigvuldigen. Een gezonde, relatief zure pH-waarde is dus cruciaal voor een optimale vaginale gezondheid. Die bleekvlekken die veroorzaakt worden door je (zure) vaginale afscheiding zijn dus volkomen normaal.

Lees ook: Oorzaken vaginale afscheiding en wat te doen?

Factoren die de pH-waarde van je vaginale afscheiding kunnen verstoren zijn onder andere:

  • Vaginale infecties. Bacteriële vaginose (BV), vaginitis en schimmelinfecties zijn geen seksueel overdraagbare aandoeningen, maar kunnen de vaginale afscheiding en het zuurniveau beïnvloeden.
  • Seksuele activiteit. Sperma en andere lichaamsvloeistoffen kunnen leiden tot seksueel overdraagbare aandoeningen zoals trichomoniasis en chlamydia. Ook bepaalde glijmiddelen kunnen je pH-balans beïnvloeden.
  • Vaginale douche. Bij een vaginale douche gebruik je een mengsel van oplossingen om de binnenkant van de vagina te reinigen.
  • Geparfumeerde deodorants en cosmetica. Deze producten kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die je pH-balans kunnen beïnvloeden.
  • Strakke kleding. Wanneer de vagina niet kan ‘ademen’, kan het een broedplaats worden voor schadelijke bacteriën die je vaginale gezondheid aantasten.
  • Ouder worden. De menopauze verlaagt je oestrogeengehalte, waardoor je pH-waarde kan stijgen.
  • Menstruatie. Bloed heeft een pH-waarde van 7,4, wat een tijdelijke pH-onevenwichtigheid kan veroorzaken tijdens je menstruatieperiode.

Zo verwijder je bleekvlekken uit je ondergoed

  • Was je ondergoed met koud water voordat de vaginale afscheiding opdroogt. Dit kan helpen voorkomen dat je afscheiding zich vastzet in de stof van je ondergoed. Voordat je het in de wasmachine gooit, kun je je ondergoed ook in koud water en wasmiddel laten weken.
  • Laat je ondergoed na het wassen aan de lucht drogen in plaats van het in de droger te stoppen. Vermijd wel dat je ze in direct zonlicht legt.
  • Enzymatische vlekkenverwijderaars (vlekverwijderaars met als hoofdingrediënt enzymen) bevatten stoffen die vlekken afbreken. Spuit de oplossing op je ondergoed en stop het in de wasmachine.
  • Controleer voordat je chemicaliën gebruikt altijd het materiaal van je ondergoed om er zeker van te zijn dat je het niet beschadigt met de reinigingsoplossingen.

Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen

Bronnen:
https://healthnews.com
https://www.sciencenorway.no

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram