- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- nieuwsDeze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
- nieuwsOntdek zelf de impact van ‘Een Week Gezonder’
- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
Interactief platform voor diabetespatiënten
nieuws
Een aantal patiënten- en artsenverenigingen heeft met steun van de farmaceutische industrie een interactief platform voor diabetespatiënten opgericht: DIEP, Diabetes Interactive Education Program. Bedoeling is om aan al wie type 2-diabetes heeft of erbij betrokken is concrete informatie en praktische en toegankelijke oplossingen aan te reiken om op de uitdagingen van deze ziekte te reageren: waarom en hoe van leefstijl veranderen? Door een verandering van leefstijl en aangepaste informatie zou men immers zowat 90% van de gevallen van type 2-diabetes kunnen vermijden en ook een aanzienlijk deel van de complicaties kunnen voorkomen.
Er zijn vijf modules: Wat is diabetes? Waarom zich erover zorgen maken? Waarom moet ik mijn leefstijl aanpassen? Hoe moet ik dat aanpakken? Hoe antwoorden op specifieke vragen? In elke module wordt het audiovisuele gedeelte door een tekst en een diavoorstelling ondersteund, die de bezoeker de mogelijkheid bieden om de inhoud nog eens rustig opnieuw door te nemen. Voor patiënten die meer willen weten, geeft de website toegang tot verschillende door zorgverleners gevalideerde dossiers in pdf-formaat.
De toegang tot de site is op elke persoon afgestemd: "Wat is uw risico?" Een korte vragenlijst bepaalt het risico van de bezoeker. Samen met het resultaat geeft een coach in een filmpje aan iedereen informatie op maat.
Een grafische kunstgreep geeft de voor- en nadelen van een houding visueel weer (bijvoorbeeld: de lucht wordt opnieuw blauw wanneer de patiënt 10% gewicht verliest of wordt stormachtig en het schip loopt op de klippen als de patiënt blijft verzwaren). Op die manier beseft de patiënt dat hij door zijn gedrag het beloop van de ziekte en haar gevolgen doeltreffend kan controleren.
Het Nederlandse initiatief waardoor DIEP in België zich liet inspireren, is vandaag uitgegroeid tot een door de regering financieel gesteunde stichting. Dit is eveneens het doel van DIEP in België.
www.dieponline.be