Hoe behandel je een nagelriemontsteking?
dossier Paronychium of nagelriemontsteking is een door bacteriën veroorzaakte infectie van de vinger- of teennagel. In de meeste gevallen volstaan hygiënische maatregelen om de aandoening te behandelen.
Bacteriële nagelinfecties ontstaan meestal tussen de twee à vijf dagen na een plaatselijk trauma. Dat kan zelfs een relatief klein trauma zijn, zoals een beet, een prik, het verwijderen van een stukje huid rond de nagel, het manipuleren van de nagelriem (het kleine velletje aan de basis van de nagel), het aanbrengen van kunstnagels of een ingegroeide nagel. De infectie begint met een pijnlijke zwelling rond de nagel, die gepaard gaat met roodheid. Soms sijpelt er een etterende vloeistof uit.
Warmwaterbad
Over het algemeen verdwijnt de ontsteking vanzelf. Er zijn verschillende hygiënemaatregelen die je kan treffen, zoals de vinger of voet regelmatig wassen met water en zeep, en het letsel met een verband afschermen. Je kan de vinger ook het beste drie- tot viermaal daags 10 tot 15 minuten in een warmwaterbad weken om de pijn te verlichten en om de pus te helpen afvloeien. Het is niet bewezen dat een zoutoplossing of antisepticum beter zou werken dan warm water. Als er een abces ontstaat, verdwijnt dat meestal spontaan.
Als er geen verbetering optreedt, of als de ontsteking verergert na twee of drie dagen, ondanks dat je de hygiënemaatregelen hebt toegepast, is het nuttig je arts te raadplegen. Hij kan een insnijding maken en het abces draineren. Het medische tijdschrift Prescrire voegt hieraan toe dat men bij patiënten met een verhoogd risico op infectieuze complicaties (diabetes, immunosuppressieve behandeling, enz.) het gebruik van antibiotica moet overwegen.
Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
Lees ook: Ingegroeide teennagel: wat doen?