19 tips voor veilige sexting en cyberseks
nieuws
1. Gebruik een nickname
Door een andere naam te gebruiken op sociale media en internet ben je moeilijker te vinden door vreemden. Denk goed na over het nut/reden van het gebruiken van je eigen naam. Kies zeker geen seksueel suggestieve schermnaam.
2. Niet herkenbaar
Zet geen sexy foto’s online en stuur liever geen herkenbare foto's door waarop je gezicht te zien is. Dat is de beste manier om later niet in verlegenheid te komen.
3. Alleen als je het zelf wil
• Doe het enkel indien jij dit zelf wil. Maar niet omdat je niet preuts wil overkomen of omdat de andere te veel aandringt. Dwing ook anderen niet.
• Doe niets waarin je geen zin hebt. Als je iets niet zou doen in het echte leven, doe dit dan ook niet in cyberspace. Denk goed na voordat je handelt.
4. Maak duidelijke afspraken
• Ken je grenzen en geef ze aan. Maak daarover duidelijke afspraken met je partner.
• Spreek met je partner af om de beelden nooit met anderen te delen of ze te verspreiden op internet.
• Zorg ervoor dat jullie de beelden achteraf verwijderen. Maak hier zeker afspraken over. Hou er bij je afspraken ook rekening mee dat je relatie eventueel kan eindigen en dat de ander dan misschien niet meer zo'n goede bedoelingen heeft met de beelden.
• Als je al een vriend(in) hebt, en je wil cyberseksen of sexting doen met anderen, bespreek dit dan eerst met hem of haar. Wat denkt hij of zij erover? Zo voorkom je dat dit hier problemen over ontstaan.
5. Alleen met mensen die je kent
Wissel alleen films of foto's uit met iemand die je goed kent en volledig vertrouwt, niet met iemand die je niet kent. Dat geldt ook voor seksuele handelingen op een chatroom. De andere kan de beelden immers opslaan zonder je toestemming, doorsturen of op het internet publiceren.
6. Bewaren
Zorg ervoor dat je je chats en smsjes bewaart. Wanneer er dan toch wat mis gaat en hij/zij heeft de foto’s toch verspreid, dan heb je in elk geval bewijs. Op de website www.helpwanted.nl/kinderen/meer-hulp/ vind je daarvoor concrete tips.
7. Niet ongevraagd
• Stuur nooit een sexy foto van jezelf naar anderen als zij deze niet willen ontvangen of als zij niet weten dat jij een foto naar hun gaat sturen.
• Krijg je seksueel getinte beelden toegezonden en ben je daar niet blij mee, ga er dan niet op in en blokkeer eventueel die persoon. Ken je de verzender, dan kan je laten weten dat je in de toekomst zulke beelden niet meer wil krijgen.
8. Niet doorsturen
• Krijg je een naaktfoto toegestuurd, stuur hem dan zeker niet door. Doe het zeker ook niet om iemand te kwetsen of te beledigen, het kan jou ook overkomen.
• Ken je de persoon die wordt afgebeeld, verwittig die dan snel, en check eventueel of hij of zij hulp nodig heeft.
9. Respecteer andermans privacy
Zet geen gegevens, foto’s of video’s online zonder toestemming van andere personen, ook al denk jij zelf dat het heel grappig is. Het posten van stiekem opgenomen filmpjes kan zelfs strafbaar zijn.
10. Scherm je profiel af
Stel bijvoorbeeld jouw profiel op Facebook of andere sociale media in op ‘zichtbaar voor alleen vrienden’, zodat alleen zij jouw persoonlijke foto’s en berichten kunnen zien en dat dit niet openbaar is voor de hele wereld.
Heb je hulp nodig bij de instellingen van Facebook, Twitter, YouTube, Google, Whatsapp of Skype? Op http://www.helpwanted.nl/kinderen/meer-hulp/ vind je handleidingen om je instellingen aan te passen waardoor je de risico’s dat er wat mis gaat, kleiner maakt.
11. Wees kritisch op vrienden
• Voeg alleen mensen toe op jouw sociale media die jij goed kent. Aanvaard geen vriendschapsverzoeken van iemand waarover je niets weet.
• Lid worden van een bepaalde groep of vriend worden met een bekende Vlaming is geen goed idee, omdat hierdoor veel onbekenden ineens jouw profiel kunnen bekijken.
• Check regelmatig jouw vriendenlijst en bedenk hierbij of het allemaal nog steeds vrienden van jou zijn.
12. Gebruik geen tags
Zodra je iemand tagt in een foto of bericht wordt dit bericht of deze foto ook geplaatst op de sociale media van deze getagde persoon. Het kan zo zijn dat deze persoon zijn profiel openbaar heeft staan of op vrienden van vrienden. Jouw foto of bericht kan hierdoor door vele (onbekende) anderen bekeken en/of gelezen worden, wees je hier dus bewust van.
13. Onuitwisbaar
• Alles wat jij online zet gaat er nooit meer vanaf, ook als het niet direct zichtbaar meer is, is het altijd nog terug te vinden.
• Dat geldt ook voor Snapchat en gelijkaardige toepassingen: de foto’s verdwijnen wel van je scherm, maar via andere apps kun je ze wel degelijk nog opslaan. Je kan ook een screenshot nemen of iemand kan een foto nemen met een ander toestel.
14. Post geen persoonlijke gegevens
Geef zo weinig mogelijk persoonlijke informatie prijs.
Vertel nergens en aan niemand de naam van je school, thuisadres, telefoonnummer of e-mailadres. Houdt ook je wachtwoorden voor jezelf en vertel deze niet aan anderen.
Als je chat met vrienden die je ook daarbuiten kent, kan je natuurlijk wat meer zeggen.
15. Online imago
• Denk bewust na over je ‘online imago’. Google jezelf regelmatig zodat je weet wat anderen over jou terug kunnen vinden op het internet. Denk voor jezelf na over de vraag of jij wilt dat anderen deze informatie zo makkelijk kunnen vinden en wat de gevolgen hiervan zouden kunnen zijn voor nu maar ook op langer termijn.
• Meld je aan op google.com/alerts, zodat je kunt bijhouden wat er online over je wordt gezegd.
16. Niet zomaar afspreken
• Bel of sms niet met mensen die je alleen via het internet kent, geef jouw mobiele nummer niet aan onbekenden.
• Spreek nooit zomaar af met iemand die je online hebt leren kennen. Doe je dat toch, spreek dan af op veilige openbare plaatsen, in het gezelschap van anderen of nadat je iemand daarvan op de hoogte hebt gebracht.
17. Foto’s verwijderen
Als een sexy foto van jou ongewild op internet staat, onderneem dan snel actie om hem weg te krijgen.
• Contacteer je (ex)lief, vrienden, omgeving en vraag om de beelden te verwijderen als je merkt dat ze ook bij hen terechtkwamen. Vraag om met de verdere verspreiding te stoppen als de beelden van bij hen komen.
• Ken je de dader niet, contacteer dan de site waar het beeld staat, bijvoorbeeld Facebook. Sociaal netwerksites bieden de mogelijkheid om foto’s die jij kwetsend of beledigend vindt, te verwijderen. Bij Facebook doe je dat door op ‘Opties’ te klikken en dan ‘Rapporteren’.
• Staan de foto’s op Facebook of andere sociale media, check dan je profielpagina en pas de privacy-instellingen aan. Zorg ervoor dat sexy foto’s enkel voor je beste vrienden zichtbaar zijn of verwijder ze. Vraag ook aan vrienden of ze je foto bij hen willen verwijderen. Als de foto geplaatst werd op de profielpagina van iemand anders, vraag dan aan deze persoon om de foto, indien mogelijk, te verwijderen.
• Probeer alle compromitterende foto’s die je vindt op alle publieke diensten zoals sociaalnetwerksites, fotosites, blogs, peer-to-peer-netwerken, harde schijven… verwijderd te krijgen.
• Vraag eventueel hulp aan je ouders of een leraar als de daders geen begrip tonen.
• Je kunt eveneens de hulplijn van Child Focus contacteren, via clicksafe.be. Child Focus heeft rechtstreekse contacten met Facebook en andere sociale netwerken zoals ask.fm, Twitter… Indien je dit wenst, kan je anoniem blijven.
18. Heb je een probleem?
• Ben je in de problemen gekomen? Neem iemand in vertrouwen: je ouders, de vertrouwenspersoon op school of een leraar met wie je het goed kunt vinden.
• Word je online lastiggevallen? Blokkeren en verwijderen. En meld het probleem eventueel via de misbruik-knop op de site.
• Je kunt eveneens de hulplijn van Child Focus contacteren, via clicksafe.be.
• Op de website www.helpwanted.nl vind je heel wat praktische tips als je een probleem hebt.
• Misbruik kan je melden via Clicksafe.be of het slachtoffer aanraden om dat te doen.
• Je kan eventueel ook naar de politie gaan. Je ouders worden dan op de hoogte gebracht door hen als je minderjarig bent.
19. Strafbaar
• Cyberseks is in principe strafbaar als je nog geen 18 bent. De wet maakt geen onderscheid maakt tussen sexy beelden die je als -18 jarige zelf online zet en kinderporno.
• Ben je 16 en dus seksueel meerderjarig, dan zal de wetgever eventueel een uitzondering maken bij een eventuele klacht. En begrip tonen voor het feit dat je jong bent en wil experimenteren met seks. Op voorwaarde dat je niemand gedwongen hebt.
• Maak je beelden van je lief die nog geen 16 is, of verstuur je zelf beelden als je jonger dan 16 jaar bent, dan ben je wel strafbaar.
• Beelden waarop je als individu herkenbaar bent worden op basis van de Privacywet beschermd, en volgens de Auteurswet is toestemming vereist van de afgebeelde persoon voor reproductie of publicatie.
Bronnen
www.allesoverseks.be/themas/seks-media/cyberseks
www.childfocus.be
www.qpido.nl
www.onuitwisbaar.nu