Gerelateerde artikels
Witte bultjes op de huid: Hoe kan je gerstekorrels behandelen en voorkomen?
In dit artikel
Witte bultjes op de huid: Hoe kan je gerstekorrels behandelen en voorkomen?
dossier
Een gerstekorrel (of milia) is een verstopping van de talg- of zweetklieren dat eruit ziet als een klein wit bultje van 1 à 2 millimeter. Deze bultjes zijn onschuldig en kunnen op elke leeftijd voorkomen. Gerstekorrels liggen dieper in de huid dan een puistje en hebben geen porie-opening. Je kan ze dan ook niet uitknijpen.
Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?
Hoe ontstaan gerstekorrels?
Een gerstekorrel op de huid ontstaat door ophoping van keratine (de hoornstof van de huid) in de vorm van een korreltje. Waarom de keratine niet goed kan worden afgevoerd, is onduidelijk. Wel ziet men gerstekorrels vaker bij een droge huid of beschadigde huid.
Gerstekorrels kunnen zich ook vormen op plaatsen van de huid waar blaren hebben gezeten, of na schaafwonden, huidverbrandingen en bestralingstherapie. Ook bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals isotretinoine, duiken ze soms op.
Lees ook: Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?
Gerstekorrels bij baby's en volwassenen
Grofweg kan je twee types gerstekorrels onderscheiden: primaire en secundaire.
- Primaire milia komen vaak voor bij pasgeboren baby’s doordat de talgklieren bij hen nog niet goed zijn ontwikkeld. Primaire milia verdwijnen vanzelf gedurende de eerste levensmaanden.
- Secundaire milia bevatten keratine en komen voor bij volwassenen, voornamelijk rond de ogen, op de oogleden en op de wangen.
Lees ook: De konjac spons voor je dagelijkse gezichtsverzorging
Hoe kan je een gerstekorrel verwijderen?
In de meeste gevallen verdwijnen gerstekorrels vanzelf van zodra ze volledig “rijp” zijn en naar het huidoppervlak worden geduwd. Dat kan wel enige tijd duren. Vind je ze echt storend, dan kan je ze laten verwijderen. Pobeer in elke geval nooit om de gerstekorrels zelf uit te knijpen. Zo beschadig je de huid, waardoor zich littekens zullen vormen.
Een gerstekorrel kan je het best laten verwijderen door een dermatoloog. Wacht er niet te lang mee want hoe ouder de gerstekorrel, hoe steviger hij zich verankert in de onderliggende huid. Met een speciaal steriel naaldje prikt de dermatoloog de gerstekorrel in. Daarna verwijdert hij de inhoud nauwkeurig, zonder dat je huid beschadigd raakt.
Ook een schoonheidsspecialiste kan een gerstekorrel verwijderen. Zij zal op dezelfde manier te werk gaan als een dermatoloog.
Na een behandeling ziet men wel vaak dat de gerstekorrels terugkomen.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van psoriasis?
Hoe kan je gerstekorrels voorkomen?
- Drink dagelijks voldoende water (1,5 à 2 liter).
- Verzorg je huid wekelijks met een zachte peeling, maar vermijd agressieve producten.
- Gebruik hydraterende gezichtsverzorgingsproducten, vooral rond je ogen. Kies daarnaast voor gezichtsreinigingproducten zonder zeep om een droge huid te voorkomen.
- Draag zo min mogelijk make-up als je snel allergische reacties krijgt.
- Vermijd agressieve laserbehandelingen en chemische peelings.
- Stel je huid niet te lang bloot aan schadelijke UV-stralen. Breng altijd, ook in de winter, UV-bescherming aan.
Lees ook: Hoe voorkom je maskne?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist