- dossierFruit na de maaltijd, is dat gezond?
- dossierHoe gezond is burrata?
- dossierHoe gezond zijn noten?
- boeken/interviewsGezonde tussendoortjes: tips van diëtist Sanne Mouha
- dossierDe verschillende soorten koemelk: welke is het gezondst?
Mag je de korsten van kaas opeten?
dossier
Het gros van de kaaskorsten is eetbaar en zelfs ‘gezegend’ met een intense smaak die bepaalde gourmands voor niets zouden willen missen. Sommige korsten zouden zelfs heilzaam zijn voor de gezondheid (probiotica, penicilline). Andere kaasschillen daarentegen hebben geen smaak en moeten meteen richting vuilnisbak verdwijnen.
Lees ook: Wat kunnen postbiotica doen voor onze gezondheid?
Zachte kazen
Lees ook: Is gesmolten kaas ongezonder?
Kazen van geperste wrongel
Geen probleem voor de kazen waarvan de wrongel niet gekookt is (reblochon, saint-nectaire, raclettekaas) of voor de blauwschimmelkazen (roquefort, fourme d’ambert, bleu d’Auvergne). Tenzij wanneer de korst bedekt is met een laagje was, plastic of paraffine, dan is ze natuurlijk niet eetbaar.
De korst van kazen met een geperste wrongel die wel is gekookt zoals bijvoorbeeld Comté, Emmentaler, Parmezaanse kaas, heeft weinig smaak- en voedingswaarde. Maar je kunt ze wel toevoegen als smaakmaker tijdens de kooktijd van bepaalde schotels. In een soep bijvoorbeeld: een korst van Parmezaanse kaas laten meekoken in een minestrone, of een emmentalerschil in een uiensoep.
Lees ook: Hoe voorkom je dat zelfgeraspte kaas gaat klitten?
Bacteriële besmetting
Vergeet echter niet dat een kaaskorst altijd een bacteriële besmetting kan veroorzaken, hoewel zoiets maar zeer zelden voorkomt, behalve bij kazen bereid op basis van rauwe melk! Aan zwangere vrouwen wordt in elk geval afgeraden om de korsten van kaas op te eten.
Lees ook: Wat zijn de risico's van rauwmelkse melkproducten?