Wat zijn de risico's van rauwmelkse melkproducten?
nieuws
Het Wetenschappelijk comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt in een advies voor de risico's van voedselinfecties door bacteriële besmetting van rauwmelkse zuivelproducten (kaas, boter, room en karnemelk).
Dit zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet gepasteuriseerd is of geen andere hittebehandeling heeft ondergaan. Het gaat onder meer om besmetting met Salmonella, VTEC, Listeria, Escherichia coli en Campylobacter. Consumptie van rauwmelkse producten in het buitenland kan bijkomende risico’s inhouden, bijvoorbeeld in regio’s waar haarden van brucellose of tuberculose voorkomen, zoals in sommige landen van Zuid-Europa.
Het Comité waarschuwt de consument om voorzichtig te zijn bij de consumptie van rauwmelkse producten. Voor sommige mensen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
• kinderen,
• ouderen,
• zieken,
• personen met een verminderde weerstand,
• zwangere vrouwen.
Voor zwangere vrouwen bestaat het risico op listeriose wat kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een miskraam. Hebt u per ongeluk een stukje rauwmelkse kaas gegeten tijdens uw zwangerschap? Dat is geen reden voor paniek. Het risico op een listeriabesmetting is gelukkig heel erg klein.
• De risico's zijn het hoogst bij onvoldoende verzuurde verse kazen en bij zachte kazen zoals brie, roquefort, gorgonzola, camembert, mozarella enzovoorts.
• De risico’s worden lager ingeschat in verzuurde verse kazen, halfharde kazen, boter en room aangezien groeimogelijkheden van de ziekteverwekkers daar beperkt zijn.
• Voor harde kazen en karnemelk worden geen specifieke risico’s geïdentificeerd.
Het gaat dus niet om de kaassoort, maar de melk waar de kaas van gemaakt is. U kunt gerust schimmelkaas, feta, geitenkaas, camembert enzovoort eten, als het maar gepasteuriseerd is. U herkent rauwmelkse kaas aan de aanduiding ‘bereid met rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op het etiket. Staat er op het etiket 'gepasteuriseerd' of 'au lait pasturisé' dan is er geen probleem. Als u rauwmelkse kaas goed verhit, doodt u daarmee de eventueel aanwezige bacteriën en kunt u het eten. Ook rauwe melk van de boerderij moet altijd worden gekookt.
Lees ook: Voorkom listeria tijdens zwangerschap