Hoe uitzaaiende kanker zich aanpast aan omgeving

123-txt-cancer-potl-170-02.jpg

nieuws Kankercellen die uitzaaien, stemmen hun metabolisme af op de organen die ze infiltreren. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van VIB en KU Leuven. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Cell Reports. De wetenschappers namen borstkanker en uitzaaiingen naar de longen onder de loep en ontdekten zo dat de twee tumoren zich op een andere manier voeden. Dankzij deze vondst zouden wetenschappers op termijn de groei van tumoren kunnen stoppen via medicijnen toegespitst op het specifieke metabolisme van kankercellen.

Uitgezaaide borstkanker
Hoewel borstkanker steeds minder fataal is – dankzij meer screenings en betere behandelingen – zijn maar liefst 90% van alle sterfgevallen door borstkanker het gevolg van uitzaaiingen naar andere organen. Bovendien liggen de overlevingskansen van patiënten met uitgezaaide borstkanker op een bedroevende 22%.

Vandaag is de behandeling van uitgezaaide kanker nog vaak gebaseerd op de genetische achtergrond van de primaire tumor. Die achtergrond bepaalt hoe de tumorcellen koolhydraten, vetten en eiwitten gebruiken om te groeien. Die behandelingen schieten echter soms tekort.

Prof. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven): “Eigenlijk zijn er twee metabolische mechanismen waarmee tumoren kunnen groeien. Wij hebben ontdekt dat kankercellen in secundaire longtumoren één bepaald groeitraject meer gebruiken dan de primaire borstkankers. Dat komt omdat de cellen van de uitzaaiingen inmiddels subtiel aangepast zijn aan de longen. De omgeving weegt dus zwaarder door dan de genen die kanker veroorzaken.”

Naar gerichte kankermedicijnen
Sommige kankertherapieën bestrijden rechtstreeks het metabolisme van tumorcellen, maar deze studie toont aan dat uitzaaiingen andere medicijnen vereisen dan de primaire kankers.

Prof. Sarah-Maria Fendt: “Op termijn kunnen onze bevindingen patiënten met uitgezaaide borstkanker helpen. Maar eerst moeten we nagaan welke andere metabolische processen beïnvloed worden door de omgeving van de tumor. Daarnaast zullen we de rol van de omgeving bij de start van de uitzaaiingen onderzoeken. Op die manier brengen we geleidelijk alle aspecten van tumorgroei in kaart. Al die informatie is cruciaal om gerichte en effectieve kankermedicijnen te ontwikkelen.”


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram