Zes prioritaire aanbevelingen in de strijd tegen kanker

123-txt-stet-kanker-ca-06-18.jpg

nieuws

Stichting tegen Kanker heeft een nieuw memorandum gepubliceerd met de zes prioritaire beleidsaanbevelingen in de strijd tegen kanker. 
In 2015 kregen in België dagelijks 184 mensen de diagnose van kanker, jaarlijks zijn er dit 67 087. Dat betekent dat 1 vrouw op 4 en 1 man op 3 voor de leeftijd van 75 jaar kanker zal krijgen. Ondanks de toenemende incidentie overleven steeds meer mensen de ziekte. Hoop is dus toegestaan. De afgelopen 10 jaar overleefden 350 000 mensen kanker, daartoe rekenen we de mensen die in behandeling zijn en diegenen die in remissie of volledig genezen zijn. 

Een recent wetenschappelijk rapport wijst op het grote belang van vermijdbare oorzaken van kanker. Tot 50 procent van alle kankers zou vermeden kunnen worden. Zo is roken gelinkt aan 19 procent van alle kankergevallen en aan bijna 29 procent van alle sterfgevallen door kanker. 

1. Wetenschappelijk onderzoek
Stichting tegen Kanker vraagt de beleidsmakers om de subsidies voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker aan universiteiten, in onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen sterk op te trekken en om de Europese doelstelling van 3 procent van het bbp zo snel mogelijk te halen. 

2. Erkenning referentiecentra
De Stichting tegen Kanker vraagt de beleidsmakers om snel vooruitgang te boeken in de erkenning van referentiecentra voor kankerbehandeling. Deze erkenning moet gebaseerd zijn op objectieve, gevalideerde criteria om zo de verzorging en de behandeling van kankerpatiënten te optimaliseren.
De overlevingspercentages voor zeldzame kankers liggen lager dan die voor veelvoorkomende kankers. Deze verhoogde mortaliteit is vooral te wijten aan 
Ontoereikende behandelingen en het feit dat deze patiënten minder kansen hebben om deel te nemen aan klinisch onderzoek.

De overlevingspercentages voor veel voorkomende kankers zijn ook lager in ziekenhuizen die jaarlijks slechts een klein aantal patiënten met dat type kanker behandelen. Er is reeds een analyse gebeurd voor longkanker en slokdarmkanker, en daaruit bleek dat veel te veel Belgische ziekenhuizen deze kankers behandelen, waardoor de patiëntenaantallen per ziekenhuis te laag zijn. Ziekenhuizen waar slechts een beperkt aantal patiënten behandeld wordt per jaar hebben vaker lagere overlevingspercentages. 

3. Onco-revalidatie
Stichting tegen Kanker vraagt dat de beleidsmakers onco-revalidatie vooropstellen als een van de erkenningscriteria voor Belgische referentiecentra voor kankerbehandeling.

Omvangrijk wetenschappelijk onderzoek toont het belang van onco-revalidatie als aanvullende behandeling bij kanker aan. Optimaal effect van onco-revalidatie is te verwachten wanneer het standaard een aanvullende kankerbehandeling is die voldoet aan bepaalde criteria.

4. Onco-esthetiek
Stichting tegen Kanker vraagt dat de beleidsmakers de beschikbaarheid van onco-esthetische verzorging vooropstellen als een van de erkenningscriteria voor Belgische referentiecentra voor kankerbehandeling. 
Onco-esthetiek is een vrij nieuwe praktijk die in België steeds vaker voorkomt, en die toegepast wordt door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten. Het is een manier om kwetsbare personen te begeleiden en te rehabiliteren en is vooral gericht op schoonheidsverzorging en het welzijn van personen met kanker om hen te helpen de negatieve gevolgen van de aandoening tegen te gaan. Kankerbehandelingen kunnen zware gevolgen hebben op esthetisch vlak (haar, wenkbrauwen, wimpers en nagels die uitvallen, huidproblemen, ...) maar ook op psychologisch vlak (verlies aan zelfvertrouwen). 

Op dit moment beschikken veel ziekenhuizen nog niet over een welzijnscentrum voor patiënten. Zij vragen dan ook om financiering om deze dienstverlening te kunnen introduceren en zo de levenskwaliteit van de patiënten te verhogen. 

Voorbeelden van zo’n verzorging:
• corrigerende make-up om een litteken te verbergen of wenkbrauwen bij te tekenen;
• leren hoe je een sjaal knoopt of advies rond het dragen van een pruik;
• gepersonaliseerd advies over speciale lingerie en borstprotheses;
• aangepaste hand- en voetverzorging;
• relaxerende behandelingen (rugmassage, verzorging van gezicht en hoofdhuid, ...)

5. Tabakpreventie
Stichting tegen Kanker vraagt beleidsmakers om de strijd tegen tabaksgebruik nog te versterken met alle doeltreffende middelen, zoals een verhoging van de accijnzen op rookwaren en Generatie Rookvrij, een project dat in 2019 wordt opgestart. 

6. Bescherming tegen UV-stralen
De Stichting tegen Kanker vraagt de beleidsmakers om van bescherming tegen langdurige blootstelling aan UV-straling, zowel natuurlijke als kunstmatige, een absolute prioriteit te maken voor de volksgezondheid.
UV blootstelling is geïdentificeerd als de oorzaak van ongeveer 99 procent van de niet-melanome huidkanker en 95 procent van de melanome kanker in België. Huidkanker is daarmee één van de meest vermijdbare vormen van kanker. In België stijgt huidkanker fors sinds vele jaren en telt de ziekte voor ongeveer 50 procent van alle nieuwe jaarlijkse gevallen van kanker in België. Ten minste 1 op elke 5 Belgen wordt gediagnosticeerd 
met huidkanker tijdens zijn of haar leven.

• Stichting tegen Kanker vraagt om voldoende kwaliteitsvolle schaduwvoorzieningen op te richten op openbare plaatsen vooral gericht op kinderen.
Schaduw biedt een goede bescherming tegen de zon en is zeer gemakkelijk voor mensen om te gebruiken. Schaduw alleen kan de totale blootstelling aan UV-straling 
verminderen met ongeveer 75 procent. Politieke acties die men kan voorzien zijn goede 
schaduwvoorzieningen op openbare plaatsen zoals speeltuinen, picknick plaatsen, parken en sportaccommodaties en eet- en speelplaatsen in scholen en kinderopvang enz. 

• Stichting tegen Kanker vraagt een verbod op het commercieel gebruik van zonnebanken. Het gebruik van zonnebanken veroorzaakt melanomen en huidcarcinomen in belangrijke mate, vooral voor jonge mensen. De huidige reglementering en controle op de zonnebanken gaat niet ver genoeg om het significante 
risico op huidkanker geassocieerd met het gebruik van zonnebanken, in te perken.

U kunt het memorandum hier downloaden.


Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram